Jump to content

Poollicht op Sommarøy 14/02/2015


Vincent van Leijen

Recommended Posts

Enthousiast gemaakt door de reisverslagen op dit forum heb ik pas ook de reis gemaakt naar Tromsö. Het idee was om vier avonden ter plekke te zijn om de kansen een beetje te spreiden. Met een bevriende fotograaf heb ik een hotel geboekt op Sommarøy, een mooi eiland op ongeveer 50 km ten westen van Tromsö. In het hotel zaten volgens mij alleen maar poollichtjagers want behalve wat wandelen valt er niet zoveel te beleven op Sommarøy.

Helaas zat het weer nogal tegen. De eerste dagen was er storm, harde wind en sneeuwjacht. De beelden en verwachtingen van de weerssatelieten logen er niet om. Met een beetje geluk zouden we alleen op de laatste dag nog een openingetje in de bewolking kunnen krijgen... De hoteleigenaar had al lang niet meer meegemaakt dat een storm zo lang aanhield. Natuurlijk hebben we niet alleen maar op de hotelkamer zitten wachten. Maar tijdens elke wandeling viel weer op hoe plotseling het weer kan omslaan.
De laatste dag nam dan toch de wind af en brak af en toe de zon door. Zodra het overdag kon hebben we wat kiekjes gemaakt in de omgeving en wat is het daar mooi!

's Avonds moest het dan uiteindelijk gebeuren. Tegen tien uur trokken de wolken weer wat open. Met het blote oog was er niets groens of roods te bespeuren, maar de camera liet zien dat er achter de wolken wel degelijk poollicht aanwezig was:
 

 

Kort daarna kwam er wat meer los. De mangetometer van Kiruna zag er naar mijn smaak uit als een rimpelloze vijver. De Kp waarde kwam die 14 februari niet boven de 2 uit. Maar blijkbaar doet dat er niet toe onder de auroral oval:
 

 

Al deze poollichtfoto's zijn gemaakt met 10s, f/2.8 en ISO 1600. Zelfs op Sommarøy blijkt dan dat je lichtvervuiling hebt...

In een timelapse zie je hoe snel de wolken verdwijnen. Elke 30 sec nam ik een nieuwe foto dus binnen 10 minuten was de lucht volledig open.

Aurora-over-Sommaroy-animated_A.gif

De aurora leek zich van het westen naar het oosten te ontwikkelen. De timelapse hierboven is op het westen gericht, hieronder een blik op het oosten:

Aurora-over-Sommaroy-animated_B.gif

Dit was niet het vuurwerk waar we op gehoopt hadden maar zeker reden om nog eens terug te komen.

Link to comment
Share on other sites

Leuk verslag en mooie plaatjes. Sommaroy is een bekende plek voor poollicht-liefhebbers. Hebben daar ook verschillende keren op de duinen gestaan. Heerlijk om uit te waaien, maar in de winter inderdaad wat stil. Een mooi plekje om het noorderlicht te fotograferen vinden wij ook de bocht net voor de Sommaroy brug. Mocht je nog eens terugkeren, dan kunnen we Tromso-stad zelf als uitvalsbasis aanbevelen. Veel hotels/appartementen etc in allerlei klasses, een uitstekende en gezellige vvv, en vanuit de stad zijn allerlei activiteiten te ondernemen. Sommaroy, Ersfjord, Balsfjord enz liggen allemaal binnen redelijke afstand. Pas wel op..Tromso is verslavend ;)

Link to comment
Share on other sites

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue. By using this site, you also agree to our Terms of Use and our Privacy Policy.