Jump to content

Noorderlicht in Tromso (26-12-14 / 01-01-15)


Guest Roan123

Recommended Posts

Guest Roan123
Waar kun je beter het noorderlicht zien dan in Tromso, Noorwegen. Ik heb het geluk gehad dat ik het al 2x eerder heb mogen aanschouwen (2011 in IJsland en in 2012 in Fins lapland) en nu dus een reisje dus naar Tromso (de hoofdstad van het noorderlicht). In Tromso zelf heerst totale duisternis de hele dag, wat wel een hele vreemde gewaarwording is, alleen tussen half 11 en half 2 heb je enigzins een schemering. Maar goed het noorderlicht...
De activiteit op de zon is maar matig te noemen en ook het weer werkt totaal niet mee, veel sneeuw en bewolking. De Noorse website yr.no heeft het vaak bij het rechte eind qua voorspellingen in NL, maar voor Tromso bakken ze er niet veel van..
Gelukkig hebben we een huurauto zodat we niet vastzitten aan het lichtvervuilende Tromso zelf. De eerste nacht was het zo erg bewolkt dat we niks hebben kunnen zien, terwijl er wel wat actie was. De 2e nacht zou het in Tromso de hele avond en nacht sneeuwen, dus zijn we richting Skibotn gereden (110 km) wat 1 van de droogste plekjes van Noorwegen is. Had op google maps al een leuke spotplek gevonden om te gaan staan. Daar aangekomen is het nagenoeg ook bewolkt, maar gelukkig zagen we af en toe een ster.. Naarmate het wat helderder werd zagen we ook vaag wat licht, yess daar is het!! Eerst nog echt heel erg vaag en alleen fotografisch zichtbaar noorderlicht, maar even later wordt het helderder en zien we het ook heel erg lichtelijk bewegen, wat een fantastisch gevoel is dat toch (ondanks dat ik het dus al vaker heb gezien). Na een uur is de bewolking ook weer terug helaas. 
De terugreis was werkelijk een hel, enorme sneeuwbuien en je zag tot 10 meter voor je. Gelukkig met de tomtom aan konden we bochten zien aankomen, maar de reis terug duurde toch 2,5 uur. Veilig aangekomen terug om half 1 nog een overheerlijk (extreem duur) biertje gedronken. 
 

 

 
Volgende dag (28 december): Volgens yr zou het in de avond wat opklaren en ook voorspelden ze een kp van 3, wat voor Tromso natuurlijk ruim voldoende is om noorderlicht te kunnen zien. Om 6 uur bij het hotel snel even wat gegeten en nu richting Ersfjordbotn, dit is meer richting het westen en dit is ook een plek waar je wel vaker aurora foto's zult hebben gezien, het ligt in een baai waar je aan weerszijden prachtige bergen hebt. Daar aangekomen is het idd wel redelijk helder, maar niks te zien in de lucht. Af en toe was er een kleine gloed te zien, maar met een kp van 1 wordt het niks. Totdat ineens de lucht helemaal open knalt, echt overal waar je keek was het groen, wit en paars.. Dansend noorderlicht, wow wow wow. We dachten dat wat we in Finland hadden gezien nooit geevenaard zou kunnen worden, maar dit kwam heel erg dicht in de buurt.. 'Helaas' was het meest mooie recht boven ons en richting het dorpje (dus de mooie pica's met de baai er op zijn er helaas niet), maar wat weer een show! Kiruna schoot naar -500 en de kp naar 5. Rond half 10 was de show ook klaar en we hebben nog een uurtje gewacht, maar het werd ook meer en meer bewolkt dus zijn we met een tevreden gevoel naar het hotel terug gereden.
 

 

 

En dat was het.. Dagen erna alleen maar sneeuw, regen, sneeuw, bewolking en nog meer regen:( Maar we hebben het weer gezien en dat is echt een fantastisch gevoel!
 
Ik hoop dat jullie hebben genoten van de foto's :)
Link to comment
Share on other sites

Guest Roan123

Dank je wel voor de complimenten heren :) Het was echt weer een genot om het te zien, een kleine bonus was dat we in de baai waar we stonden ook nog walvissen hebben gehoord (en ook vaag hebben gezien).

 

@Vincent

dat gaat vast wel goed komen, als het ook maar enigzins helder is, is er ook altijd wel (fotografisch) noorderlicht te zien! 

Link to comment
Share on other sites

Guest Paulsky

Jaja, leuk reisverslag en Tromsö is inderdaad "the place to be", alhoewel ik het noorderlicht zelf vaker in de omgeving van Stokmarknes heb mogen aanschouwen. Fototechnisch gezien is Ersfjordbotn daarentegen één van de mooiste lokaties, zeker als het water in de fjord rustig is want dan is het net een spiegel. Een een biertje na middernacht? Waarschijnlijk in de Rorbuapub want de Ølhallen is dan dicht. Komende week in ieder geval een paar dagen naar de omgeving van Narvik, in de hoop ook dan weer wat geluk te hebben.

Link to comment
Share on other sites

Guest Roan123

Een een biertje na middernacht? Waarschijnlijk in de Rorbuapub want de Ølhallen is dan dicht. Komende week in ieder geval een paar dagen naar de omgeving van Narvik, in de hoop ook dan weer wat geluk te hebben.

Haha, nee Cafe Sann was nog open tot 2 uur op zaterdagavond :) Ã˜lhallen sluit om 6 uur 's avonds naar mijn weten al 

Link to comment
Share on other sites

  • 3 weeks later...
  • 3 weeks later...
  • 2 weeks later...

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue. By using this site, you also agree to our Terms of Use and our Privacy Policy.