Jump to content

December 2014


ignitro

Recommended Posts

Er zijn de laatste paar dagen drie noemenswaardige uitbarstingen geweest:

1. Een M8.7 klasse flare van regio 2242 op 17/04:50. Deze heeft niet geleid tot een aards gerichte CME.

2. Een M6.9 klasse flare van regio 2241 op 18/21:58. Deze heeft wel een CME veroorzaakt, die ook mogelijk (deels) aards gericht is. Deze zou kunnen leiden tot geomagnetische activiteit op de 21e. Men verwacht op het moment maximaal Kp=6 (op 21-12 tussen 21:00 en 24:00 UTC).

3. Een X1.8 klasse flare van regio 2242 op 20/00:27 (deze morgen). Deze heeft waarschijnlijk ook een CME veroorzaakt, maar het is nog te vroeg om uitspraken te doen over de gevolgenn. Er zijn nog geen Lasco beelden, de SDO images laten wel iets van een CME zien, maar of dat aards gericht is, is nu nog niet te zeggen.

 

Voorlopig dus wel kans op de 21e, maar de weersverwachting werkt niet erg mee. Veel kans op regen, dus bewolking.

Link to comment
Share on other sites

Het is maar al te vaak dat het enlil model niet klopt. De detectiemethoden van van ouds zijn nog steeds de meest betrouwbare om het te kunnen inschatten.

De X1.8 had geen Aardgerichte CME, laatste LASCO beelden geven dat ook al wat aan al is er nog een datagap. De coronale Dimming was groot maar zag er ook al uit dat de ejecta zuidwest ging en dus weg van ons.

 

UPDATE 17h00

LASCO is nu compleet en het is duidelijk dat het geen halo CME is en er dus niets van de CME Aardgericht is. Zelfs mocht er ons toch iets raken dan is het alvast een erg erg zwak deel dat wellicht amper effect zal hebben. Bulk is zoals gezegd zuidwest gericht, je ziet wel dat er noordwestelijk ook wat ejecta lijkt te gaan als in het zuiden maar is amper te merken, mede daardoor is er minikansje dat het ons kan raken maar het erg zwakste deel. 

EPAM laag energetische electronen en protonen zijn wel lichtjes aan het stijgen maar dit was al zo voor de X1 plaats vond en had te maken met de halo CME's van de M6.9 flare gezien de stijging daarmee gerelateerd is. EPAM gaf geen kenmerken van een nieuwe stijging nav de X1. 

Link to comment
Share on other sites

Vanavond op Kerstavond tussen 21:00 uur en 21:15 sloeg Kiruna uit en was ik op tijd om de camera nog even buiten te zetten.

Resultaat: erg zwak fotografisch poollicht. De losse foto's zijn eigenlijk de moeite niet waard, maar achter elkaar geplakt zie je toch een rode gloed van rechts naar links schuiven.

 

Details:
- Kiruna magnetometer: X dook tot 9893 nT
- Wing Kp waarde: 3.3
- Bz: rond de -5

- Camera: Canon EOS 60D, 10s, f/2.8 en ISO 1600, statief
- Timelapse: 22 foto's, om de 30 sec. genomen

 

kerstavond-2014.gif

 

Link to comment
Share on other sites

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue. By using this site, you also agree to our Terms of Use and our Privacy Policy.