Jump to content

Bz voorspelling


Waldo Hazeleger

Recommended Posts

Ik heb een vraag naar aanleiding van het poollicht van 12 september.

Zoals we allemaal weten was de voorspelling van de Kp-index vrij hoog, maar viel het poollicht erg tegen.

Dit was verzoorzaakt door het feit dat de Bz waarde sterk positief bleef.

 

Vandaar dat ik me afvraag in hoeverre een negatieve Bz te voorspellen is.

Op de site van de swpc lees ik soms iets als "negative polarity coronal hole high speed stream (CH HSS)".

Nu gaat dit over een coronal hole en geen zonnevlek uitbarsting, maar betekend een negative polarity CH HSS ook een negatieve Bz ?

Is dit ook op een dergelijke manier te voorspellen bij een zonnevlek uitbarsting zoals op de 12e september?

 

Link to comment
Share on other sites

Het IMF heeft zowel positieve (towards) als negatieve (away) sectoren, dat vertelt echter niet dat de richting van het IMF daardoor ook zuidelijk (negatief) is; het wordt wel gebruikt om uiteindelijk een gissing te doen van wat de richting zal zijn. Bij de poollichtkans waren diverse wetenschappers er zeker van dat het na de oscillatieperiode zuidelijk zou gaan maar dat heft het dus niet gedaan.

 

Ik vermoed dat we de zon nog niet genoeg kennen daarvoor om deze factor goed te kennen op voorhand. Ook de sterkte van het IMF kon je niet op voorhand weten, al is dat mss iets beter voorspelbaar wat het zou kunnen zijn

Link to comment
Share on other sites

Grappig, afgelopen nacht was het net andersom. Er was op zicht geen activiteit verwacht, maar die kwam er toch omdat de Bz landere tijd negatief was.

Klopt het dat als de Bz langere tijd (sterk) negatief is, dat er dan meer geomagnetische energie is die voor activiteit kan zorgen.

Is dit wat te zien is in de HMI (Hemispheric Atmospheric Power) ?

Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...

De Phi vertelt of het magnetisch veld van de zon af wijst (90-270 gr) of juist naar de zon toe. Voor de interactie met het aardmagnetisch veld en de kans op poollicht is de Phi dus niet zo relevant als de Bz.

Een paar week geleden verscheen er nog een mooi stukje over de Phi bij het Solar Influences Data Analysis Centre.

Link to comment
Share on other sites

Guest Francina

Dank je voor de informatie Vincent.

 

Andere vraag: wanneer we het hebben over "de Bz" in de ACE RTSW diagrammen, hebben we het dan over de Bz van het aardmagnetisch veld of van het IMF?

Link to comment
Share on other sites

Dank je voor de informatie Vincent.

 

Andere vraag: wanneer we het hebben over "de Bz" in de ACE RTSW diagrammen, hebben we het dan over de Bz van het aardmagnetisch veld of van het IMF?

Het IMFACE bevind zich ruim buiten het aardmagnetisch veld nabij Lagrangepunt 1. De Bz waarde van het IMF staat loodrecht op de ecliptica en een zuidelijk gericht IMF zorgt ervoor dat zonnedeeltjes makkelijker de magnetosfeer kunnen binnendringen aangezien het aardmagnetisch veld altijd noordelijk is.
Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...

Nog iets anders. Op de forecast discussion van swpc van 20141017 las ik:

 

Quiet to unsettled levels are forecast for the period (17-19 Oct) as the
solar wind environment is expected to range between nominal conditions
and the weak effects of a series of expected solar sector boundary
crossings.

 

Wat wordt bedoeld met "solar sector boundary crossings" ?

Heeft dat ook te maken met de richting van het magnetisch veld (van de zon in dit geval).

Kan dit dan, wanneer de gevolgen van zo'n crossing in de buurt van de aarde komen leiden tot verandering van polariteit van de Bz van het IMF ?

Link to comment
Share on other sites

De SSB's. Zoals je weet is het IMF een golvend gordijn waar de magneetlijnen van de zon enerzijds weg van de zon gaan en de andere terug naar de zon (towards en away). Op de scheiding tussen de 2 hebben we een solar sector boundary crossing waar we van de ene sector (towards) naar de andere (away) gaan. Er is nu centraal op de Zon een coronaal gat, dat zijn de typische sproeiers die je op de ENLIL modellen ook ziet en waar je dus een sector boundary crossing sowieso hebt.

De relatie met de richting van het IMF is dan weer iets anders. Bij coronale gaten is het zo dat bij de sector boundary crossing idd de richting van het IMF mee draait als het gebeurd. Dus je kan in de onset fase van een coronaal gat een negatieve richting hebben en van zodra de sector crossing gebeurd wordt het ineens positief en blijft het daar dan ook. Bij een CME wordt het dan een ander verhaal als héél het IMF extra verrimpeld wordt en alles fluctueert na aankomst en pas later definitief z'n richting gaat nemen.

Link to comment
Share on other sites

Guest Australis

Ik heb er in het verleden ook al eens een stuk over geschreven, nogmaals een uitleg hierover...

(in Jip en Janneke taal, want het is al lastig genoeg) 

 

Zie de CME als een voetbal die zich van de zon richting de aarde verplaatst. ....maar wel een hele grote....

De bal kan ten noorden of ten zuiden de aarde passeren.

Met " ten noorden" bedoel ik, bovenlangs en "ten zuiden" onder de aarde door. (het makkelijks is het misschien om een schetsje te maken op een stukje papier, de zon links en de aarde rechts)

De magnetische veldlijnen buigen om de voetbal heen, alsof je tussen 2 stukjes ijzerdraad een bal plaats, waarna de ijzerdraadjes strak om de bal gebogen worden en vervolgens de weg weer vervolgen.  

 

Voordat de voetbal de aarde heeft bereikt, maakt de aarde eerst contact met de om de bal gebogen veldlijnen (rechterzijde van de voetbal) , die A naar het zuiden, of B naar het noorden gericht zijn.

 

Nu is de richting van het IMF (PHI) van belang hoe de Bz zal gaan uitvallen.

Gaat het veld van de zon af (PHI= 180 graden) en bal bal passeert de aarde zuidelijk, dan draait het veld naar het zuiden.

Gaat het veld naar de zon toe (PHI 0/360 graden en de bal passeert de aarde zuidelijk, dan draait het veld naar het noorden.

 

Het zal nu ook duidelijk zijn waarom het veld, nadat de CME de aarde gepasseerd is, precies het tegenovergestelde veld richting laat zien.

Was het bij aankomst op de aarde zuidelijk, dan draait het veld als de CME de aarde eenmaal is gepasseerd weer noordelijk. (denk aan de voetbal, maar nu vanuit de linkerzijde van de bal)

Link to comment
Share on other sites

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue. By using this site, you also agree to our Terms of Use and our Privacy Policy.