Jump to content

Zonnevlekkengebied 2158 - (X1.6)


Vancanneyt Sander

Recommended Posts

Bijna drie maand hebben we moeten wachten op een X-klasse uitbarsting maar vandaag was het eindelijk zover met zonnevlekkengebied 2158 die toch vrij verassend erg zwaar uitbarstte met een langdurige X1.6 uitbarsting. Het gebied was al verantwoordelijk vor een erg zware uitbarsting op de farside van de Zon maar was zeer rustig toen hij zichtbaar kwam op 4 september.

 

9-211rd.gif

Op 8 september zorgde het gebied reeds voor een matige uitbarsting op de Zon met een gedeeltelijke halo coronale massa uitstoot, dit betekend dat een deel van die uitbarsting naar de Aarde gericht is en in de loop van 11 september zal aankomen op Aarde en slechts kleine geomagnetische activiteit zal veroorzaken net onder het stormniveau (Kp5).

 

https://www.facebook.com/video.php?v=627724904008689&set=vb.133686703412514&type=2&theater

Bij de uitbarsting van vandaag is een grote coronale massa uitstoot vrijgekomen, gezien de locatie op de zonneschijf is deze Aardgericht. Op dit ogenblik (0h10) lopen de eerste LASCO beelden binnen waaruit blijkt dat het gaat om een volledige halo CME waarvan de bulk van de CME naar het noorden is gericht met een goede portie naar de Aarde, een impact kan verwacht worden ten vroegste vrijdag/zaterdag maar gezien nog niet alle data beschikbaar is en de exacte snelheid nog niet is gekend is het dus nog koffiedik kijken wanneer het zal aankomen. Op basis van die resultaten zullen we ook beter kunnen inschatten of dit aanleiding geeft tot een poollichtkans (en misschien krijgen we die wel...).

Link to comment
Share on other sites

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue. By using this site, you also agree to our Terms of Use and our Privacy Policy.