Jump to content

Zonnevlekkengebied 2036


Vancanneyt Sander

Recommended Posts

SpaceWeatherLive Rapport

Analyse zonneactiviteit - M7 uitbarsting


Synopsis M7.3

Zonnevlekkengebied 2036 is een groot actief gebied op de Zon met een beta-gamma magnetische configuratie. De groep kreeg op 14 april haar nummer toegewezen maar was de dag ervoor al vrij snel gegroeid tot een aardige zonnevlekkengroep. De groep is vrij stabiel met maar kleine uitbarstingen allen in de C-klasse. Deze ochtend echter steeg de achtergrondflux terug naar C1 en was het buiten de C4 van ditzelfde gebied vrij rustig tot 13h03 UTC er snel verandering in kwam met een middellange zware M7.3 uitbarsting van regio 12036.

Bij de uitbarsting is een CME vrijgekomen, het is een relatief snelle CME met een geschatte snelheid boven 1500km/sec. Er is echter nog niet voldoende beeldmateriaal om dit te bevestigen. Meteen na de uitbarsting reageerde EPAM al met een sterke stijging in de laag energetische electronen en alsook in de laag energetische protonen waardoor het er naar uitziet dat we een mogelijks Aardgerichte CME hebben, maar afgaande van de Stereo beelden is de bulk van de CME naar het zuiden gericht en krijgen we enkel een zwakker deel van de CME. LASCO beelden zullen uitsluitsel geven maar zijn op dit ogenblik nog niet beschikbaar. We zullen de nodige updates plaatsen van zodra deze beschikbaar zijn.

Door de uitbarsting is een S1 klasse protonenstorm ontstaan en is momenteel stabiel, de kans op een S2 is klein.

 

Update 19h38:

Intussen zij de eerste LASCO beelden binnen waaruit we kunnen concluderen dat er een volledige halo CME te zien is met de bulk van de CME ten zuidwesten van de ecliptica waardoor de Aarde slechts een zwakker deel van de CME over zich geen zal krijgen.

 

auwns3.gif

Wat mogen we komende 24h verwachten?

Geen van de actieve gebieden is magnetisch zeer complex, doch gelet op de uitbarsting van dit gebied zijn M-klasse uitbarstingen niet uitgesloten.

M-klasse uitbarstingen: 50% kans

X-klasse uitbarstingen: 5% kans

Link to comment
Share on other sites

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue. By using this site, you also agree to our Terms of Use and our Privacy Policy.