Jump to content

Zonnevlekkengebied 2027


Vancanneyt Sander

Recommended Posts

SpaceWeatherLive Rapport

Analyse M6.52 uitbarsting


Zonnevlekkengebied 12027 verraste iedereen vandaag met een zware M6.52 klasse zonnevlam. Het gebied is magnetisch erg eenvoudig en heeft momenteel een Beta magnetische configuratie welke normaliter geen zware uitbarstingen kan veroorzaken. Toch was dit hier het geval en de hoofdreden daarvoor is waarschijnlijk een destabilisatie in de magnetische verbindingen met één van de nabije gebieden, dit valt ook op in de opbouwfase van de zonnevlam welke eerst steeg tot de hogere C-klasse welke het geheel instabiel maakte om dan verder door te stijgen tot M6.5.

 

250v8dy.gif

 

http://www.spaceweatherlive.com/community/uploads/monthly_04_2014/post-1-0-15112900-1396451971.pnghttp://www.spaceweatherlive.com/community/uploads/monthly_04_2014/post-94-0-70722500-1396480267.jpg

De uitbarsting was van vrij lange duur, het bleef ongeveer 80 minuten binnen de M-klasse. Door deze lange duur is een coronale massa uitstoot (CME) zeer waarschijnlijk. Afgaande van de eerste SDO beelden is er een sterke coronale dimming en lijkt het om een brede CME te gaan. Door de locatie van de uitbarsting is de kans vrij klein dat er een Aardgericht deel is, maar als het toch over een vrij brede CME zou gaan kan er mogelijks een klein Aardgericht deel in zitten, maar dat zal nog niet afdoende zijn voor een poollichtkans voor de BeNeLux...

Het eerste LASCO beeld is inmiddels binnengelopen en toont een zeer heldere CME met bulk dat naar het oosten gericht is. Het is nog niet op te maken of er een Aardgericht deel is.

 

Update 18h52:

De eerste LASCO beelden zijn binnengelopen, het was al snel duidelijk dat het om een erg brede CME gaat. Op basis van de verschilbeelden is er een duidelijke overslag zichtbaar en kunnen we spreken van een gedeeltelijke halo CME. Niet alle beelden zijn al doorgekomen om al te kunnen spreken van een volledige halo CME. De CME is met een snelheid van 1500km/sec vrij snel.

Link to comment
Share on other sites

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue. By using this site, you also agree to our Terms of Use and our Privacy Policy.