Jump to content

Zonnevlekkengebied 1944


Vancanneyt Sander

Recommended Posts

SpaceWeatherLive Rapport

Analyse zonnevlekkengebied 1944 - 2 januari 2014 - 7:12


Synopsis afgelopen 24h

Nieuw genummerd gebied 1944 kondigde zich enkele dagen terug aan de rand van de Zon aan met heldere magnetische loops die zich uitstrekten tot over de rand. Gisteren draaide het gebied meer in zicht en kunnen we vandaag een eerste blik werpen op dit gebied.

Regio 1944 is een zeer groot en magnetisch zeer complex zonnevlekkengebied met reeds enkele magnetische delta structuren zichtbaar binnen het centrale en zuidelijk deel van het gebied. De regio produceerde reeds meerdere C-klasse uitbarstingen en wist afgelopen nacht ook de eerste matige M-klasse uitbarsting te produceren met klasse M1.78.

Wat mogen we komende 24h verwachten?

Gelet op de magnetische complexiteit is dit gebied in staat om zwaar te gaan uitbarsten met een kans op een X-klasse uitbarsting.

M-klasse uitbarstingen: 70% kans

X-klasse uitbarstingen: 25% kans

 

Actueel beeld 17:00u:

 

Link to comment
Share on other sites

SpaceWeatherLive Rapport

Analyse zonnevlekkengebied 1944 - 2 januari 2014 - 23:32


Nu het zonnevlekkengebied reeds meer dan 24 uur zichtbaar is, is de tijd gekomen om naar de ontwikkeling van het gebied te kijken en zien wat er veranderd is de laatste 24 uur en hoe de magnetische complexiteit er nu uitziet. Vergeleken met deze ochtend is het gebied vrij stabiel maar verloor diverse kleinere vlekken in de noordelijke penumbra van de moedervlek. Ook in het centrum van het gebied waar een groot fakkelveld zich bevindt zijn diverse kleine vlekken weggeëbd en resteert er daar nog wat verspreide penumbrale zone. De grote vlekken zelf zijn stabiel gebleven.

Als we kijken naar het magnetogram dan zien we een minder complex gebied in vergelijking met deze ochtend. Ook al is het nog moeilijk de precieze magnetische configuratie te bepalen gezien het nog vrij dicht bij de rand zich bevindt. Toch is al duidelijk dat er nog een delta structuur zich bevindt in de noordelijke penumbra en is ook de zone waar de uitbarstingen van vandaag zich voordeden. Morgen zal het gebied voldoende in beeld zijn om de magnetische complexiteit precies in te schatten.

 

 

Nu, wat betekend dit allemaal? Een sterke magnetische delta configuratie kan héél vaak leiden tot zeer zware uitbarstingen, gezien dat op het laatste magnetogram wat ontbreekt en gelet op het licht vlekverlies degraderen we de kansen op uitbarstingen lichtjes. Een zware uitbarsting is nog steeds mogelijk, zeker gelet op de grootte van het gebied en de polariteitsmix erin, maar de kansen zijn wat kleiner wegens ontbreken van een sterke delta structuur.

M-klasse uitbarstingen: 60% kans

X-klasse uitbarstingen: 10% kans

Link to comment
Share on other sites

SpaceWeatherLive Rapport

Analyse zonnevlekkengebied 1944 - 3 januari 2014 - 16:52


Een kleine update over zonnevlekkengebied 1944 welke vandaag C-klasse uitbarstingen aan de lopende band produceerde en een kleine M1 uitbarsting. Dit is in lijn met wat we afgelopen nacht in onze update hadden gemeld.

Wanneer we kijken naar het gebied op dit ogenblik valt er ons alweer héél wat zaken op, om dat samen te vatten deze duidelijke afbeelding:

 

Rechts zien we de situatie zoals deze afgelopen nacht was met links het recentste beeld van het gebied. Het slechte nieuws is dat de delta structuur zich penumbraal heeft losgekoppeld maar het positieve is we dat er op diverse plaatsen penumbrale groei is en nieuwe vlekken ten tonele verschijnen maar vooralsnog geen nieuwe delta structuur. Kleine M-klasse uitbarstingen blijven dus mogelijk.

Link to comment
Share on other sites

SpaceWeatherLive Rapport

Analyse zonnevlekkengebied 1944 - 5 januari 2014 - 00:52

 


De dag startte vrij rustig met even een héél kort moment dat we bij de grafiek met de röntgenstraling B9 zagen maar dat veranderde in de loop van de dag met een toenemende achtergrondflux en dat heeft allemaal te maken met zonnevlekkengroep 1944 die zich verder ontwikkelde in de loop van de dag en net daarom brengen we deze update om te zien wat dit gebied kan gaan produceren.

 

Vandaag zagen we alvast C-klasse uitbarstingen aan de lopende band zoals dat ook het geval was op 3 januari maar met ditmaal meerdere kleine M-klasse uitbarstingen waarvan de grootste een langdurige M4.06 uitbarsting van regio 1944.

 

http://www.spaceweatherlive.com/community/uploads/monthly_01_2014/post-1-0-36603400-1388879963.pnghttp://www.spaceweatherlive.com/community/uploads/monthly_01_2014/post-1-0-69305300-1388879963.png

 

Ook regio 1936 liet nog van zich horen met een korte M1 uitbarsting net voor deze verdwijnt achter de rand van de Zon.

 

http://www.spaceweatherlive.com/community/uploads/monthly_01_2014/post-1-0-71808400-1388879993.pnghttp://www.spaceweatherlive.com/community/uploads/monthly_01_2014/post-1-0-40011500-1388879994.png

 

Bij de M4 uitbarsting kwam een volledige halo CME vrij maar LASCO data is nog niet volledig beschikbaar om dit in detail al te analyseren. Uit de eerste beelden blijkt alvast dat de bulk van de CME naar het zuiden is gericht en dus niet naar de Aarde, slechts een klein en zeer zwak deel komt onze richting uit maar zal weinig tot niet merkbaar zijn. Vooralsnog dus geen poollichtkansen voor de BeNeLux.

 

Wat kunnen we de komende 24 uur verwachten?

Regio 1944 evolueert de laatste dagen sterk en vandaag valt dat des te meer op omdat het fakkelveld ditmaal geheel is verdwenen en plaats heeft gemaakt voor héél wat nieuw penumbraal gebied met daar héél wat nieuwe vlekken waarvan ook enkele delta vlekken. Door deze groei gedurende de dag steeg de achtergrondflux en zagen we steeds toenemende activiteit.

 

 

Er zijn momenteel drie duidelijke delta structuren te vinden in het gebied met de sterkste delta vlek in het noordoostelijke deel van de zonnevlekkencluster. In het penumbraal gebied van de moedervlek is ook een kleine delta vlek terug te vinden met nog een delta vlek net ten westen ervan. 

 

Door de aanwezigheid van deze magnetische delta structuur groeit ook de kans op een zeer zware uitbarsting, zeker als het gebied zo verder blijft evolueren. M-klasse uitbarstingen zijn alvast haast een garantie, een X-klasse uitbarsting wordt stilaan ook mogelijk.

M-klasse uitbarsting: 80% kans

X-klasse uitbarsting: 35% kans

Link to comment
Share on other sites

Zonnevlekkengebied 1944 zet zijn positieve evolutie verder met momenteel 2 duidelijke magnetische delta structuren in het noorden en zuidoosten van het gebied:

Ook in regio 1946 is een kleine delta vlek aanwezig en zorgde daar voor een kleine M1 klasse uitbarsting.

 

Door de ontwikkeling van regio 1944 werd de kans op een zware uitbarsting terug wat hoger maar door de lange stilte was het nog maar de vraag of deze een schone slaapster zou blijven of terug zou gaan activeren. Het wat ontbreken van echt knellende vlekken met tegengestelde polariteit zorgden hier waarschijnlijk voor maar met de komst van de nieuwe delta vlekken in het laatste 24h lijkt er terug wat meer mogelijk te zijn met zopas een korte maar vrij krachtige M7 uitbarsting van het gebied. Gezien deze maar van korte duur was is het weinig waarschijnlijk dat er hierbij een CME vrijkwam.

 

http://www.spaceweatherlive.com/community/uploads/monthly_01_2014/post-1-0-49657500-1389094590.png http://www.spaceweatherlive.com/community/uploads/monthly_01_2014/post-1-0-98766800-1389094590.png

 

Hopelijk vormt deze uitbarsting de basis voor een heropleving van het gebied, afwachten wat dat wordt dus.

Link to comment
Share on other sites

Wat een schitterend gebied om te volgen.
Bedankt voor de updates en uitleg.

Hopelijk worden we nog beloond met een Xflare op korte termijn....
Kan ik uit de beschikbare informatie opmaken dat 1944 zich nog steeds verder ontwikkeld en complexer wordt? 

Of heeft de M7 even wat druk van de ketel gehaald?

Link to comment
Share on other sites

Ik heb zopas het gebied nog eens bekeken, niet veel opmerkelijks gewijzigd. Delta vlekken zijn er nog steeds dus het kan zeker en vast nog steeds gebeuren. Maar het blijft jammer dat de groep zich niet erg organiseert en echt gaat penumbraal gaat samenklitten, het blijft een beetje een soep met vlekjes. Wat wel positief is, is dat de zuidelijke delta (+) zich probeert dichter te voegen met de vlek van de andere polariteit (-), dus als dat wat meer knelt kan het mss nog eens gaan uitpakken. Het blijft dus spannend...

Link to comment
Share on other sites

Guest Janny Schaper

Hoi ik ben eigenlijk nog niet zo lang bezig met het bestuderen van de zon,eigenlijk kwam ik in een youtube kanaal terecht,die gelukkig geen onzin verkoopt alleen feiten,die doom mogen ze houden van mij.

Er staat heel veel info op de website en ook de links vol op,maar uiteraard in het engels,weten jullie ook waar ik de info kan krijgen die mij uitlegt van hoe en wat?

 

Vriendelijke groet Janny

Link to comment
Share on other sites

Hoi ik ben eigenlijk nog niet zo lang bezig met het bestuderen van de zon,eigenlijk kwam ik in een youtube kanaal terecht,die gelukkig geen onzin verkoopt alleen feiten,die doom mogen ze houden van mij.

Er staat heel veel info op de website en ook de links vol op,maar uiteraard in het engels,weten jullie ook waar ik de info kan krijgen die mij uitlegt van hoe en wat?

 

Vriendelijke groet Janny

Welkom op het forum Janny!

De knopjes bovenaan zijn inderdaad standaard Engels maar de gehele website is in het Nederlands beschikbaar alsook alle help artikelen. Heb je toch nog een vraag dan kan je daar gerust mee terecht in het vragenforum. We doen ook ons best om altijd de Engelse updates hier beschikbaar te maken voor onze Nederlandstalige bezoekers en uiteraard als er poollichtkansen zijn maken we daar een speciale NL editie voor ;-)

Link to comment
Share on other sites

SpaceWeatherLive Rapport

X1.25 uitbarsting - 7 januari 2013 19h45

 


Zopas was er een zware X1.25 uitbarsting op de Zon in de zone net ten westen van regio 1944 dat centraal op de Zon zich bevindt. Afgaande van de beelden van de uitbarsting lijkt de zuidelijke delta structuren de trigger te hebben gegeven om een instabilisatie te maken binnen het magneetveld dat er heerste tussen regio 1944 en vlekloos gebied 1943 en zo een zware X1.25 uitbarsting te veroorzaken.

Afgaande van de eerste gegevens lijkt het om een langdurige uitbarsting te gaan maar en is er mogelijks een CME die hiermee zal gepaard gaan. In onze volgende updates gaan we hier ongetwijfeld op in. Eveneens is de kans groot dat de S1 klasse protonenstorm terug zal gaan aanzwellen.

 

 
Update 20h
Op het eerste beeldmateriaal van STEREO is een heldere CME te zien, we kunnen dus al stellen dat er bij de X1.25 een coronale massa uitstoot (CME) heeft plaatsgevonden. Er was eveneens coronale dimming waargenomen en kunnen we dus stellen dat deze uitbarsting zeer eruptief is en de CME waarschijnlijk op weg is naar de Aarde.
http://www.spaceweatherlive.com/community/uploads/monthly_01_2014/post-1-0-19628500-1389121213.jpghttp://www.spaceweatherlive.com/community/uploads/monthly_01_2014/post-1-0-35176500-1389121723.jpg
Link to comment
Share on other sites

Update 20h28:

Op basis van de Stereo beelden kunnen we een eerste snelheidsschatting maken, het gaat om een zeer snelle CME die met een snelheid van ongeveer 2000km/sec vertrok bij de Zon. Door deze hoge snelheid kan het schokfront mogelijks al binnen 36h aankomen op Aarde. LASCO data zal meer uitsluitsel brengen over de CME en de precieze karakteristieken, deze beelden zijn pas veel later beschikbaar.

 

Update 21h10:

De protonenstorm begint momenteel terug wat aan te zwengelen en de EPAM electron begint ook aan een sterke stijging. Vooral het laatste is een zeer goede indicator van een Aardgerichte CME en dat wordt ook bevestigd in de laatste AIA difference beelden:

Op basis van dit beeld lijkt de bulk van de CME zuidwest te gaan maar we hebben LASCO coronograafgegevens nodig om dit beter te kunnen zien.

Link to comment
Share on other sites

Guest Vooten

Dit noem ik nog eens vuurwerk...

 

Deze zonnevlekkengroep maakte er al vanaf de rand een spannend verhaal van, en houdt ons nu nog meer in spanning.

Ik ken er ondanks mijn interesse technisch niet zo fantastisch veel van, maar dit ziet er best veelbelovend uit!

 

Op de EPAM monitor zie ik op 6/1 en in mindere mate op 5/1 ook een snelle stijging van de elektronen.

Kunnen deze met eerdere (zwakkere) erupties in verband gebracht worden?

Link to comment
Share on other sites

Op de EPAM monitor zie ik op 6/1 en in mindere mate op 5/1 ook een snelle stijging van de elektronen.

Kunnen deze met eerdere (zwakkere) erupties in verband gebracht worden?

Deze op 4 januari was de M4 uitbarsting waarvan de CME deze avond aankwam. De tweede is een uitzonderlijke gezien die van een uitbarsting op de achterzijde van de zon kwam maar een enorme CME heeft afgevuurd achter de rand waarbij er toch deeltjes de Aarde hebben bereikt, maar de CME zal ons missen. Normaal gebeurd het niet dat deze reageert bij een eruptie op de achterzijde. dat voor wat betreft de laag energetische electronen (bovenste deel van de grafiek). De onderste grafiek toont ons de onset fase van de CME van de M4, het aantal laag energetische protnen neemt toe naarmate het front nadert en piekt net voor aankomst om dan terug te dalen. Dus voor de uitbarsting van vandaag zullen we daarnaar kijken om te weten wanneer deze aankomt.

Meer info rond EPAM kan je lezen in het help gedeelte van de site en doorklikken op "Hoe weten we wanneer een CME onderweg is naar de Aarde en wanneer deze aankomt?"

Link to comment
Share on other sites

Anders dan satellieten, kan dit ook schadelijke gevolgen hebben hier op aarde, bv. stroom uitval Schade aan computers, Mobiele telefoons?

Link to comment
Share on other sites

Anders dan satellieten, kan dit ook schadelijke gevolgen hebben hier op aarde, bv. stroom uitval Schade aan computers, Mobiele telefoons?

Nee, dit heeft geen gevolgen voor je dagdagelijks gebruik. De X-klasse uitbarsting van zopas zorgde enkel voor wat storing in de radiocommunicatie aan de dagzijde van de Aarde. Electriciteitsproblemen zullen zeker niet plaatsvinden, tenzij er een extreme geomagnetische storm zou plaatsvinden en je dan net in een dorp/stad bevindt nabij de poolcirkel. GPS ontvangers gaan mogelijks wel een grotere fout gaan geven, al zal je tomtom daar geen last van hebben gezien die correcties doet.
Link to comment
Share on other sites

Update 22h10:
Op basis van het eerste LASCO beeld gaan we even wat minder nieuws moeten brengen. De bulk van de CME is gericht naar het zuidwesten en is dus niet recht naar de Aarde gericht, ook is de CME niet danig helder waardoor wellicht de dichtheid aan de lage kant is. Toch lijkt het er op dat het gaat om een asymmetrische volledige halo CME en er een flank van het schokfront ons nog zal raken maar de impact zal minder groot zijn.

NASA heeft hun eerste CME model vrijgegeven, als we dit vergelijken met de eerste LASCO frames dan komt dit niet met elkaar overeen waarbij het NASA model een te rechte impact aangeeft. We hechten dus geen geloof aan het model voor deze CME eveneens omdat ze wegens het gebrek aan LASCO gegevens geen juist model kunnen genereren omdat de CME verspreiding niet gekend is.
 
Update 23h06:
Afgaande van de laatste SDO beelden is het zonnevlekkengebied weinig verandert na de X1.2 uitbarsting, er bevinden zich nog steeds 4 vlekken met omgekeerde polariteit binnen de penumbra met vlek van de andere polariteit (de zogenaamde delta structuren). De sterkste delta vlek bevindt zich in het zuidwesten van het zonnevlekkengebied en knelt daar het meest. Een zware uitbarsting blijft zeker mogelijk en verhogen we de kansen tov gisteren:

75% kans op een M-klasse zonnevlam
30% kans op een X-klasse zonnevlam

 

Een matige S2 klasse protonenstorm zal weldra bereikt worden, de groter dan 10 MeV protonen blijven rustig stijgen. S3 zal normaal niet bereikt worden.

Morgen zullen we een uitgebreide analyse maken van de CME gezien we dan over alle beeldmateriaal beschikken.

Link to comment
Share on other sites

SpaceWeatherLive Rapport

X1.25 CME Update - 8 januari 2013 7:15u

 


Nu de LASCO beelden volledig zijn is het tijd voor een diepere analyse van de CME die vrijkwam bij de X1.2 uitbarsting. Hieruit blijkt dat het gaat om een volledige halo CME waarvan de bulk van de CME gericht is ten zuidwesten van de ecliptica en een flank van de CME naar de Aarde gericht is. De CME vertrok bij de Zon aan een snelheid van ongeveer 2000km/sec wat zeer snel is en een impact op Aarde vrij snel zal volgen en dat morgen al.

Een precieze impacttijd kan noot gegeven worden gezien dit héél moeilijk te voorspellen is en de CME onderweg ook nog vertraagd en het dus vroeger of later kan gaan aankomen. De impact wordt morgen rond 7h lokale tijd verwacht met een impactvenster van + en - 6h. Dit is zeer ongunstig voor de BeNeLux; we kunnen dus enkel hopen dat de CME véél later aankomt. Het zal dus uitkijken zijn naar morgen en zien hoe het allemaal evolueert in de loop van de dag. Een G2 matige geomagnetische storm is mogelijk met een kleine kans op een G3 zware geomagnetische storm. Voor de BeNeLux hebben we minstens een G3 zware geomagnetische storm nodig.

Als gevolg van de protonenstorm zijn alle zonnewindparameters onbetrouwbaar. Het zal dus moeilijk worden om de impact in te schatten

PS.: Wegens de verwachte bezoekersdrukte kan het zijn dat we er terug uitvallen, we hopen dat dit niet gebeurt.

Doneer en steun dit project zodoende we kunnen investeren in zwaardere servers om jullie de beste surfervaring te geven en we online blijven bij grote gebeurtenissen

Link to comment
Share on other sites

Guest Janny Schaper

Het enige wat we kunnen doen is afwachten wat er gebeurt,ik ga zo eens wat vragen opstellen en het op je af vuren als dat mag ;)

Link to comment
Share on other sites

  • 3 weeks later...

Het sputtert uiterst links rond de evenaar van de zon, terwijl zonnevlekkengebied 1967 om de hoek komt kijken... een oude bekende?

Valt er nog iets van dit gebied te verwachten?1967

Link to comment
Share on other sites

Idd een oude bekende! Het was al even helder op de rand met enkele impulsieve M1 uitbarstingen maar de M4.98 kwam toch als verrassing. Veel zal pas duidelijk worden eens de groep geheel zichtbaar wordt en we dan een goede inschatting kunnen maken. Al bij al mooie heropleving na de slabakkende activiteit.

Link to comment
Share on other sites

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue. By using this site, you also agree to our Terms of Use and our Privacy Policy.