Jump to content

Zonnevlekkengebieden 1785 & 1787


Recommended Posts

SpaceWeatherLive Rapport

Analyse zonneactiviteit 4 juli 2013


Synopsis afgelopen 24h

Het is de laatste dagen onrustig op de Zon met een M-klasse uitbarsting en een paar dozijn aan C-klasse uitbarstingen vanuit zonnevlekkengebieden 1785 en 1787 die enkele dagen terug aan de rand van de Zon verschenen. Vandaag bleven de gebieden relatief kalm maar dat is echter maar schijn, de vlekken blijven steeds van uitzicht veranderen waardoor het een zeer interessant gebied is.

Wanneer we naar het actieve gebied 1785 kijken, valt de verdere penumbrale groei op in het centrale deel van 1785 en dat de hoofdvlekken gedraaid zijn ten opzichte van deze ochtend. Magnetisch zien we dat in de zone van de grootste vlekken een interessante evolutie op gang is met een delta vlek die zich tussen de grote vlekken wringt en hierdoor de kans op een zware uitbarsting fors doet toenemen.

Regio 1787 is wel het gebied met het meeste activiteit, doch ziet het er magnetisch nog niet zo goed uit, maar dit is doordat het gebied nog steeds vrij dicht bij de rand zit en daardoor moeilijker kan gezien worden wat de magnetische structuur precies is. Afgaande van de helderheid van het gebied, samen met de erg dichte nabijheid van complex 1785 kan de minste verstrengeling van magneetvelden voldoende zijn om ook een R1 of R2 event te veroorzaken.

Wat mogen we komende 24h verwachten?

De zonneactiviteit zal matig tot hoog zijn met zeer frequente C-klasse uitbarstingen van voornoemde gebieden met een aanzienlijke kans op een M-klasse uitbarsting en een zeer kleine kans op een X-klasse uitbarsting maar het is zeker niet uitgesloten.

M-klasse uitbarstingen: 50% kans

X-klasse uitbarstingen: 10% kans

Link to comment
Share on other sites

SpaceWeatherLive Rapport

Analyse zonneactiviteit 7 juli 2013


Synopsis afgelopen 24h

De laatste 24h is het rustiger geworden op de Zon, dit door de dalende activiteit in het zonnevlekkengebied 1787 dat stilaan vlekken verliest en magnetisch eenvoudiger is geworden. Slechts kleine C-klasse uitbarstingen werden gedetecteerd waarvan de zwaarste een C4, haast alle uitbarstingen waren afkomstig van regio 1785.

Als we op de Zonnekijkdag naar de Zon kijken dan gaan we vier zonnevlekkengebieden zien, allen op het zuidelijk halfrond. Het grootste in meest indrukwekkende gebied om naar te kijken vandaag zal ongetwijfeld regio 1785 zijn die erg groot is en nog geen teken geeft van achteruitgang. Vooral dit gebied gaan we even dieper gaan analyseren...

Regio 1785 is een erg brede groep geworden en creëert nog steeds diverse nieuwe vlekken binnen het gebied maar houd zich vooralsnog vrij rustig met enkele kleine C-klasse uitbarstingen maar het lijkt stilte voor de storm want magnetisch is het gebied er sterk op vooruit gegaan. Gisteren was er een delta vlek in het noordelijk deel van het gebied dat gegroeid was maar vandaag zijn er drie delta vlekken aanwezig in het gebied wat een goede mix is voor een zware uitbarsting te kunnen veroorzaken. Gezien het gebied stilaan centraal op de Zon zit, zal elke uitbarsting (die met CME gepaard gaat) Aardgericht zijn. Een R2 event is zeker niet uitgesloten.

Wat mogen we komende 24h verwachten?

Regio 1785 zal de meeste aandacht opeisen, de magnetische complexiteit is voldoende om een enkele M-klasse uitbarsting te produceren met een héél klein kansje op een X-klasse uitbarsting.

M-klasse uitbarstingen: 50% kans

X-klasse uitbarstingen: 10% kans

Link to comment
Share on other sites

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue. By using this site, you also agree to our Terms of Use and our Privacy Policy.