Jump to content

Zonnevlekkengebied 1775


Vancanneyt Sander

Recommended Posts

SpaceWeatherLive Rapport

Analyse zonneactiviteit 16 juni 2013


Synopsis afgelopen 24h

Het was de laatste tijd erg rustig op de Zon met bijna geen zonnevlekkengroepen, dit stond in schril contrast met de actieve maand mei. Gelukkig komt er een eind aan de lange stilte en de laatste 48h zagen we nieuwe gebieden verschijnen aan de zuidoostelijke rand en er ontstonden daar ook nieuwe gebieden. Er lijkt terug een heropleving te komen van de activiteit of is het nog te vroeg om dit te zeggen?

De situatie deze middag:

Op bovenstaande afbeelding zien we de diverse nieuwe regio's die genummerd werden met hun magnetische configuratie aangeduid. De voornaamste vlek in deze zone is regio 1775 die een magnetische delta structuur lijkt te tonen, echter zit het gebied nog wat te dicht tegen de rand om een exact oordeel te treffen. Toch lijkt dit een interessante evolutie om op te volgen.

Als we de laatste beelden analyseren (zie onder) dan lijken de meeste van deze nieuwe gebieden vrij stabiel maar springt regio 1775 er wel vantussen met een grote penumbrale toename met een afname van het fakkelveld en een verdere evolutie van de vlekken van het gebied en ook enkele nieuwe vlekjes, de snelle groei kan mogelijks al voor een impulsieve M-klasse uitbarsting zorgen dankzij de versterkte delta vlek binnen het gebied.

Wat mogen we komende 24h verwachten?

De zonneactiviteit zal normaal laag blijven maar met een toenemende kans op een impulsieve M-klasse uitbarsting van snel ontwikkelend gebied 1775.

M-klasse uitbarstingen: 30% kans

X-klasse uitbarstingen: 1% kans

Link to comment
Share on other sites

Een korte update deze ochtend waarbij we een nieuw blik werpen op regio 1775 waarbij het al meteen opvalt dat het gebied penumbraal terug gegroeid is en vele nieuwe vlekken ontwikkelde in het centrale deel waardoor het magnetisch nog complexer is geworden en de kans op een M-klasse uitbarsting doet toenemen.

 

Link to comment
Share on other sites

SpaceWeatherLive Rapport

Analyse zonneactiviteit 17 juni 2013


De zonneactiviteit bleef erg rustig vandaag, zonnevlekkengebied 1775 slaagt er vooralsnog niet in om een noemenswaardige uitbarsting te veroorzaken. We zagen dan ook enkel twee kleine langdurige C-klasse uitbarstingen. Tijd om dus even dieper in te zoomen op het zonnevlekkengebied en een oorzaak te zoeken...

Als we het gebied magnetisch bekijken dan zien we dat er heel wat nieuwe vlekken zijn ontstaan in het centrale gebied, de twee grote deltavlekken bleven stabiel met in het noordelijk deel van het gebied enkele kleine nieuwe delta structuren. Het gebied blijft dus een positieve evolutie verderzetten met een complexe magnetische structuur dat zeker een M-klasse uitbarsting kan veroorzaken, maar het erg rustige karakter tot nu toe lijkt niet zo hoopvol, of spaart het de energie voor een latere uitbarsting... We zullen het morgen hopelijk zien.

 

Wat mogen we de komende 24h verwachten?

De zonneactiviteit zal zoals vandaag vrij laag blijven, een M-klasse uitbarsting is mogelijk van regio 1775 gezien z'n magnetische complexiteit.

Kans op M-klasse uitbarsting: 30%

Kans op X-klasse uitbarsting: 1%

Link to comment
Share on other sites

SpaceWeatherLive Rapport

Analyse zonneactiviteit 18 juni 2013


Synopsis afgelopen 24h

Regio 1775 is en blijft de meest interessante regio van het moment.

De regio heeft vandaag twee C klasse uitbarstingen veroorzaakt een C1.3 en een C2.2 uitbarsting. De beta-gamma-delta structuur is nog steeds aanwezig maar de laatste 12h lijken de delta vlekken zich weg van het centraal gebied te begeven waardoor het geheel een minder magnetisch complex geheel vormt. De Delta structuren zijn aangeduid met de 2 pijlen in de afbeelding.

Intussen is er nieuwe hoop onderweg net om het hoekje waar een actief gebied morgen z'n opwachting zal maken aan de rand, deze was al verantwoordelijk voor een langdurige C-klasse uitbarsting en we zien ook al de grote magnetische loops uitsteken voorbij de rand. Wordt dus ongetwijfeld vervolgd.

Wat mogen we komende 24h verwachten?

De laaste uren is de ontwikkeling van de vlek behoorlijk stabiel gebleven. De kans op een impulsieve M klasse uitbarsting blijft dus bestaan.

M-klasse uitbarstingen: 25% kans

X-klasse uitbarstingen: 1% kans

Link to comment
Share on other sites

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue. By using this site, you also agree to our Terms of Use and our Privacy Policy.