Jump to content

Zonnevlekkengebied 1730


Vancanneyt Sander

Recommended Posts

SpaceWeatherLive Rapport

Analyse zonneactiviteit 29 april 2013

 


 

Synopsis afgelopen 24h

De zonneactiviteit was laag vandaag maar we zagen wel meer dan een dozijn kleine C-klasse uitbarstingen met de zwaarste een langdurige C5.9 uitbarsting vanuit zonnevlekkengebied 1730. De twee meest complexe gebieden op de schijf zijn 1730 en 1731. Regio 1731 heeft nog een kleine zwakke delta structuur maar blijft een visueel een verkruimeld beeld waardoor dit gebied enkel kleine C-klasse uitbarstingen veroorzaakt. 1730 heeft sinds vandaag drie duidelijke delta vlekken aanwezig en bied momenteel de meeste potentie, dit kon ook afgeleid worden uit de laatste uitbarsting van C5.9.

 

 

Op bovenstaande foto hebben we de drie delta vlekken aangeduid.

Bij de C5.9 uitbarsting kwam vermoedelijk ook een CME vrij maar het is nog te vroeg om nu reeds beelden te hebben om de CME te bevestigen. De beelden zullen bevestigen of we met twee CME's te maken hebben of niet (in de nasleep van de C5 was er eveneens een langdurige uitbarsting (C1) van 1731).

 

C5.9 flare:

 

Het nieuwe gebied aan de rand van de Zon oogt magnetisch complex, gezien de positie dicht bij de rand is het nog niet goed mogelijk om hier een magnetische classificatie op te plakken, het gebied zit evenwel in een fakkelveld en betekend vaak niet veel goeds maar er lijkt toch wel nog een goede mix aanwezig te zijn in de hoofdvlek.

Wat mogen we komende 24h verwachten?

We verwachten een dag met wederom vele C-klasse uitbarstingen voornamelijk van 1730, 1731 en het nieuwe vlekkengebied. Er is eveneens een kleine kans op een M-klasse uitbarsting van 1730 en het nieuwe gebied.

 

M-klasse uitbarstingen: 30% kans

X-klasse uitbarstingen: 5% kans

Link to comment
Share on other sites

SpaceWeatherLive Rapport

Analyse zonneactiviteit 1 mei 2013

 


Synopsis afgelopen 24h

Zonnevlekkengebied 1730 is dan wel lichtjes uit elkaar aan het vallen, het gebied heeft ons afgelopen nacht toch nog getrakteerd op een C9.6 uitbarsting en een C5.5 uitbarsting. De delta structuur in 1730 is sterk verminderd maar nog wel aanwezig, er zijn nu nog 2 delta vlekken aanwezig

 

 

Wat mogen we komende 24h verwachten?

Het is dan wel een delta structuur toch moeten we geen al te grote uitbarstingen verwachten van 1730. De complexiteit van de vlek is niet groot genoeg om grote uitbarstingen te kunnen leveren. We kunnen er van uitgaan dat regio 1730 verder uit elkaar zal blijven vallen, hierbij kunnen hier en daar wel enkele kleine uitbarstingen vrijkomen. De kans op een M-klasse zonnevlam is klein.

 

M-klasse uitbarstingen: 30% kans

X-klasse uitbarstingen: 5% kans

 

Link to comment
Share on other sites

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue. By using this site, you also agree to our Terms of Use and our Privacy Policy.