Jump to content

Zonnevlekkengebied 1731


Vfrood

Recommended Posts

Het fakkelveld dat rond 1731 zat is nagenoeg opgelost en het gebied reformeert naar een heractivering van de vlekkengroep met héél wat nieuwe kleine vlekken die ontstaan zijn binnen het gebied. Afgelopen nacht kreeg de vlekkengroep een Beta-Gamma magnetische classificatie mee en was vandaag verantwoordelijk voor diverse kleine C-klasse uitbarstingen, doch was het regio 1726 die de meeste activiteit op haar naam schreef met nog meer klein grut aan C-klasse uitbarstingen.

 

Naar aanleiding van Vfrood hebben we de vlekkengroep eens van erg nabij bekeken en de magnetische classificatie bepaald, we kunnen vaststellen dat er een redelijk goede mix aanwezig is van diverse polariteiten maar het blijft vooralsnog een beta-gamma classificatie maar er zijn twee interessegebieden die, als de vlek verder evolueert, mogelijks interessant kunnen worden. 

 

 

Op bovenstaande afbeelding hebben we terug elke vlek hun polariteit van aangeduid alsook van twee penumbrale gebieden die interessant zijn gezien er een zone in zit met omgekeerde polariteit; maar visueel is er nog geen vlek te zien en kunnen we dus nog niet spreken van een delta vlek. 

 

Verdere C-klasse uitbarstingen worden zeker verwacht met een kleine kans op een M-klasse uitbarsting van 1726 (op de rand) en 1731.

Link to comment
Share on other sites

De zonnevlekkengroep blijft verder evolueren en heeft vooral centraal héél wat nieuwe vlekken gegenereerd, ook rondom de groep zijn héél wat kleine vlekjes zichtbaar maar een echt geheel vormen de vele vlekjes nog niet. Wel is een zwakke magnetische delta structuur gegroeid in het noordelijk deel van het gebied waardoor de kans op uitbarstingen wel is gegroeid maar het is vooralsnog te zwak om echte zware uitbarstingen te veroorzaken. We kunnen vandaag dus meerdere C-klasse uitbarstingen van dit gebied met een kleine kans op een M-klasse uitbarsting.

 

 


44b65a0612ad7687f291eb8848ee4388
Link to comment
Share on other sites

We hebben deze avond nog eens gekeken naar 1731, het gebied dat de meeste C-klasse uitbarstingen op haar naam heeft staan (overige C-klasse uitbarstingen kwamen van 1726 om het hoekje en 1733). De zwakke magnetische delta structuur is volledig verdwenen, het gebied blijft wel een zekere magnetische complexiteit behouden maar meer dan C-klasse uitbarstingen lijkt het niet te worden. Visueel oogt het gebied op een op een hoopje verzamelde kruimels maar zonder echt veel samenhang, eens het zich wat groepeert en nog wat complexer wordt kan alles nog maar vooralsnog lijkt dit geen spectaculair gebied te gaan worden.

 

Een nieuw actief gebied is momenteel zichtbaar gekomen aan de rand van de Zon en oogt helder maar dat is voornamelijk door het omliggend fakkelveld.

Link to comment
Share on other sites

SpaceWeatherLive Rapport

Analyse zonneactiviteit 1 mei 2013

 


Synopsis afgelopen 24h

We zien in zonnevlekkengebied 1731 dat er beweging is in de vlekken, we zien niet meteen een groei of een verval van de vlek in zijn geheel. De vlek heeft een beta gamma delta magnetische structuur. We kunnen in totaal 4 delta structuren vinden al zijn deze niet erg sterk.

 

 

Wat mogen we komende 24h verwachten?

Ondanks de delta structuur moeten we van 1731 geen al te grote uitbarstingen verwachten. De magnetische mix is daar niet sterk genoeg voor. C-klasse flares zijn te verwachten. M-klasse flares zijn mogelijk maar de kans is vrij klein.

Update 14:40 UTC:

Zonnevlekkengebied 1731 produceerde zojuist een C6.6 zonnelvam die piekte om 14:14 UTC.

 

Link to comment
Share on other sites

SpaceWeatherLive Rapport

Analyse zonneactiviteit 2 mei 2013

 


Synopsis afgelopen 24h

Deze morgen omstreeks 05:10 UTC barste regio 1731 uit met een M1.1 zonnevlam. De Coronale massa uitstoot (CME) die vrijkwam bij de uitbarsting had een snelheid van om en bij de 300 km/s en is niet aardgericht. Deze eruptie zal dus geen verhoogde geomagnetische activiteit veroorzaken. Onderaan dit bericht kunt u kijken naar een prachtig filmpje van de uitbarsting die gemaakt werd door Marcel de Bont.

 

http://www.spaceweatherlive.com/community/uploads/monthly_05_2013/post-125-0-05945100-1367524530.pnghttp://www.spaceweatherlive.com/community/uploads/monthly_05_2013/post-125-0-76896500-1367524534.pnghttp://www.spaceweatherlive.com/community/uploads/monthly_05_2013/post-125-0-49698500-1367524513.jpghttp://www.spaceweatherlive.com/community/uploads/monthly_05_2013/post-125-0-10667700-1367524523.jpg

 

Nu even verder gaan over de vlek zelf. De vlek heeft de laatste uren een deel van haar penumbraal gebied verloren en de daarbij horende vlekken, ook is de magnetische complexiteit van de regio erop achteruit gegaan. Momenteel kunnen we zien dat de vlek nog 1 delta structuur kent al is deze zeer zwak. De kans is aanwezig dat deze de komende uren zal verdwijnen.

 

 

Wat mogen we komende 24h verwachten?

Ondanks de delta structuur die nog steeds aanwezig is moeten we geen al te grote uitbarstingen verwachten van de regio. Vermoedelijk zal de complexiteit van de vlek de komende uren verder blijven afnemen. C klasse uitbarstingen blijven mogelijk, maar de kans op M klasse uitbarstingen word steeds kleiner en kleiner.

 

M-klasse uitbarstingen: 15% kans

X-klasse uitbarstingen: 1% kans

 

Link to comment
Share on other sites

Waar is gebied 1739? Komt zojuist een M5.7 vandaan en staat niet in de lijst....

Dit nieuwe gebied is pas na middernacht zichtbaar geworden aan de rand van de Zon waardoor het nog geen nummer kreeg en zal straks om middernacht genummerd worden (NOAA bevestigde al het nieuwe nummer).
Link to comment
Share on other sites

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue. By using this site, you also agree to our Terms of Use and our Privacy Policy.