Jump to content

Zonnevlekkengebied 1718


Vancanneyt Sander

Recommended Posts

Een delta structuur heeft zich ontwikkeld in het centrale deel van actief gebied 1718. De kans op een zware uitbarsting neemt toe...
 
UPDATE 12h22:

De delta structuur van deze ochtend is reeds wat verzwakt maar nog aanwezig. Hopelijk houdt de delta structuur stand en krijgen we hopelijk een grotere uitbarsting.

 

UPDATE 16h40:

De vlek evolueert snel en blijft er elk uur anders uitzien. De delta vlek zelf is nagenoeg verdwenen maar het penumbraal gebied is wel nog van omgekeerde polariteit. Een tweede klein penumbraal gebied oostwaarts is ook van omgekeerde polariteit maar is minder met elkaar verbonden, magnetisch zit er nog wat afstand in. De vlek blijft complex genoeg voor C-klasse uitbarstingen, doch houd het gebied zich erg rustig.

 

Bijlage 1:

De magnetische structuur zoals deze ochtend met een sterke delta vlek die nu is verdwenen

 

 

Bijlage 2:

Aanduiding van de penumbrale gebieden met omgekeerde polariteit maar zonder vlek binnen het zelfde penumbraal gebied

 

Link to comment
Share on other sites

SpaceWeatherLive Rapport

Analyse zonneactiviteit 12 april 2013

 


Synopsis afgelopen 24h

Het heeft lang geduurd vooraleer zonnevlekkengebied 1718 een M-klasse uitbarsting veroorzaakte. Al sinds de snelle groei die het sinds 8 april kende slaagde het toch wel complexe gebied er niet in om echt zwaar te gaan uitbarsten. Het zat er wel aan te komen vandaag want dit gebied zorgde ervoor dat de achtergrondflux erg hoog bleef en sputterde al wat C-klasse uitbarstingen uit. Het gebied zelf groeide ook vandaag terug, voornamelijk in penumbraal gebied en heeft een vrij complexe magnetische structuur, het was enkel wachten tot een zware uitbarsting. Bij de M3,3 uitbarsting kwam nagenoeg zeker een CME vrij, maar het is vooralsnog te vroeg om deze te gaan bespreken bij gebrek aan beeldmateriaal. Er is een kans dat deze de Aarde nog kan raken maar dat weten we morgen te vertellen in een volgende update.

 

De voornaamste activiteit kwam dus van regio 1718 maar hoe zit het met regio 1719 die voor de M6.51 klasse uitbarsting zorgde. De magnetische delta structuur in het zuidoostelijk deel van het gebied is helaas aan het verzwakken, het gebied oogt ook al minder helder dan gisteren en vormt dus een kleiner gevaar voor een zware uitbarsting. Het is nog steeds mogelijk maar de kansen worden stilaan kleiner.

 

http://www.spaceweatherlive.com/community/uploads/monthly_04_2013/post-1-0-77505900-1365803085.pnghttp://www.spaceweatherlive.com/community/uploads/monthly_04_2013/post-1-0-50601600-1365803086.pnghttp://www.spaceweatherlive.com/community/uploads/monthly_04_2013/post-1-0-47815800-1365803660.jpg

Wat mogen we komende 24h verwachten?

1718 is het gebied met de meeste kansen, M-klasse uitbarstingen blijven mogelijk.

 

M-klasse uitbarstingen: 50% kans

X-klasse uitbarstingen: 5% kans

Link to comment
Share on other sites

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue. By using this site, you also agree to our Terms of Use and our Privacy Policy.