Jump to content

Zonnevlekkengebied 1719


Vancanneyt Sander

Recommended Posts

SpaceWeatherLive Rapport

Analyse zonneactiviteit 5 april 2013

 


Er is eindelijk een einde gekomen aan de wekenlange rustige periode op de zon. Gisteren werd al duidelijk dat een actief gebied naderde nabij de oostelijke rand en zagen we al een langdurige c-klasse uitbarsting met heldere magnetische loops. Vandaag kwam het gebied op de rand liggen en wordt het stilaan visueel zichtbaar maar is op het moment van schrijven nog niet voldoende in beeld om de complexiteit van het gebied te bepalen. Dit nieuwe gebied barstte vanavond sterk uit met een matig sterke M2.29 klasse uitbarsting met een niet aardgerichte coronale massa uitstoot (CME), LASCO en STEREO data waren nog niet beschikbaar bij het schrijven van deze update om de CME details nog mee te geven.

Maar hoe zit het met de andere gebieden op de zonneschijf. Regio 1713 heeft wel een polariteitsmix maar groeit stilaan uit elkaar en is de laatste 24h niet erg veel geëvolueerd. 1711 is zoals we gisteren al berichten erg rustig en ziet er erg unipolair uit. 1715 en 1708 zijn na een korte snelle groei bijna in het niets verdwenen.

Maar we zien ook enkele nieuwe gebieden opduiken, niet alleen het nieuw gebied op de rand maar iets oostelijker dan 1714 ontstaat héél snel een nieuw gebied dat nu al enkele kleine uitbarstingsjes op z'n naam heeft staan. Dit is voorlopig nog een niet genummerd gebied en heeft een kleine polariteitsmix. Er zijn nog ongenummerde kleine minivlekjes aanwezig maar zijn nog geen gevaar.

 

http://www.spaceweatherlive.com/community/uploads/monthly_04_2013/post-1-0-27895400-1365194764.pnghttp://www.spaceweatherlive.com/community/uploads/monthly_04_2013/post-1-0-33391800-1365194768.pnghttp://www.spaceweatherlive.com/community/uploads/monthly_04_2013/post-1-0-54858300-1365194779.jpg

Wat mogen we komende 24h verwachten?

Het is momenteel moeilijk in te schatten gezien het nieuw gebied nog volledig zichtbaar moet worden, de kans op een M-klasse uitbarsting is aanwezig maar hoeveel zal hopelijk morgen duidelijker worden wanneer we een duidelijk beeld hebben op het gebied.

 

M-klasse uitbarstingen: 20% kans

X-klasse uitbarstingen: 1% kans

Link to comment
Share on other sites

Lees net dat het de oude 1695 zou zijn die om de hoek is komen piepen.

Dit oud gebied zou rond deze tijd aan de rand zichtbaar komen ALS deze de rotatie heeft overleeft. Als je kijkt naar de LASCO beelden van de afgelopen week, dan zie je weinig farside activiteit, er was pas activiteit gekomen enkele dagen terug en vooral gisteren met een langdurige C-klasse uitbarsting en de M-klasse van deze avond. Dit doet meer vermoeden dat het om een geheel nieuw gebied gaat met verse activiteit. Zeker als we kijken naar het verloop van de huidige cyclus dan zijn er niet erg veel vlekken die de rotatie overleven, en als ze overleven zijn ze eerder een helder fakkelveld (en dat fakkelveld zagen we gisteren wel komen, maar pas nu komt het nieuw gebied tevoorschijn). Dit doet, naar mijn mening ,eerder ruiken naar een nieuw gebied dan een oud gebied.

Link to comment
Share on other sites

Net nog even gezocht naar dat gebied. Was een eenvoudige beta vlek zonder betekenis, was erg stabiel toen die om de hoek verdween. Lijkt me dus niet om dit gebied te gaan die we nu zien.

1692 en 1696 zaten al in een fakkelveld en waren ten dode opgeschreven.

Update: NOAA bevestigd oud gebied 1692; zeker aan het fakkelveld nu te zien :s

Link to comment
Share on other sites

De achtergrondflux is sinds de uitbarsting van gisteren gestegen en inmiddels kennen we nu ook de nummers van de gebieden. De M2.29 werd veroorzaakt door regio 1719 en is nu volledig zichtbaar geworden en onthult een niet zo indrukwekkend gebied dat omgeven is door een fakkelveld. er is nog een polariteitsmix die nog iets kan betekenen maar het lijkt eerder een bijna "over and out" te gaan worden.

 

In de update van vannacht gaven we ook al mee dat er een nieuw zeer snel groeiend gebied was ten oosten van 1714; deze kreeg het nummer 1718 mee en is afgelopen nacht blijven groeien en is ook toegenomen in helderheid. Dit gebied heeft magnetisch gezien een goede mix die er sterk op vooruit is gegaan en resulteerde in een C-klasse uitbarsting daarnet. Het lijkt erop dat 1718 het gaat overnemen van 1719.

Link to comment
Share on other sites

SpaceWeatherLive Rapport

Analyse zonneactiviteit 6 april 2013

 


 

Synopsis afgelopen 24h

Het was vandaag relatief rustig, geen zware uitbarstingen maar wel een hele reeks C-klasse uitbarstingen van regio 1711, 1718 en 1719. Dit zijn dan ook de meest interessante gebieden op de zonneschijf. De achtergrondflux bevindt zich rond B4. Laten we beginnen met regio 1719, het gebied dat gisteren een M2 uitbarsting veroorzaakte; het gebied oogt niet indrukwekkend en zit in een fakkelveld maar magnetisch gezien wordt een positief veld geplet tussen twee gebiedjes met omgekeerde polariteit waardoor dit gebied vele C-klasse uitbarstingen wist te veroorzaken. 1718 toonde ook een verdere ontwikkeling en spuwde ook enkele C-klasse uitbarstingen uit, magnetisch gezien is er een redelijke polariteitsmix die voldoende is om meer C-klasse uitbarstingen te veroorzaken. 1711 blijft een grote vlek met vele héle mini kleine vlekjes rondom met vele heldere lichtbogen die zichtbaar zijn boven de vlek.

Wat mogen we komende 24h verwachten?

De kans op een M-klasse uitbarsting bestaat maar is niet bijster groot. 1719 is de grootste kanshebber, gevolgd door 1718

 

M-klasse uitbarstingen: 20% kans

X-klasse uitbarstingen: 1% kans

Wie geabonneerd is op ons YouTube kanaal heeft enkele nieuwe video's mogen ontdekken waaronder deze:

 

Link to comment
Share on other sites

Guest Rens v.d. Pols

De protonenactiviteit begint ook langzaam op te lopen door de uitbarsting van daarnet.

 

Mooie plek van zonnevlekkengroep 1719 om te ontploffen! Hopelijk blijft het niet bij een grote uitbarsting maar komen er meer. Het mag ook wel weer eens na al die weken met bijna geen activiteit.

Link to comment
Share on other sites

SpaceWeatherLive Rapport

Analyse zonneactiviteit 11 april 2013

 


Synopsis afgelopen 24h

Op 11 april 2013 produceerde zonnevlekkengroep 1719 een M6,51 klasse uitbarsting. Toen dit gebied verder de zonneschijf opdraaide, bleek dat er rond het gebied een groot fakkelveld lag, wat meestal duidt op een regio die aan het vervagen is. In dit geval duidde het echter op een regio die aan het groeien was, want al snel werd duidelijk dat het fakkelveld plaats maakte voor een aantal zonnevlekken. Ook magnetisch gezien vertoonde de zonnevlekkengroep groeikenmerken. Momenteel heeft de zonnevlekkengroep een beta-gamma magnetische configuratie, en dit resulteerde dan ook in een M6,5 klasse zonnevlam die plaatsvond in de ochtend van 11 april 2013. Hoogstwaarschijnlijk is bij de zonnevlam een Coronale Massa Ejectie (CME) geassociëerd, die naar de aarde zal gericht zijn daar de zonnevlekkengroep zich nabij het centrum van de zon bevindt. Meer informatie volgt.

 

Wat mogen we komende 24h verwachten?

 De kans op een M klasse uitbarsting blijft aanwezig, zowel door de regio's AR1718 als AR1719.

 

M-klasse uitbarstingen: 25% kans

X-klasse uitbarstingen: 5% kans

http://www.spaceweatherlive.com/community/uploads/monthly_04_2013/post-94-0-44159600-1365674857.jpghttp://www.spaceweatherlive.com/community/uploads/monthly_04_2013/post-94-0-07720800-1365674860.jpg

Link to comment
Share on other sites

SpaceWeatherLive Rapport

CME analyse

 


 

Bij de M6.51 uitbarsting van deze voormiddag is een grote, heldere CME vrijgekomen en is naar de Aarde gericht. Meteen na de uitbarsting gaf de EPAM monitor al aan dat er iets op til was en bevestigd dat de plasmawolk een Aardgericht deel heeft. Op de beelden van SDO is een zeer heldere uitbarsting zichtbaar, zowel op STEREO A als B welke aangeeft dat het om een volledige halo CME gaat. Momenteel komt ook een protonenstorm op gang die op het moment van schrijven rond de S1 klasse hangt en deze zal overschrijden.

 

Op basis van de eerste LASCO beelden, die overigens nu al last heeft van inslaande protonen kan de volledige halo CME worden bevestigd. Het helderste deel is naar het westen gericht, een minder helder deel is recht naar de Aarde gericht. De initiële snelheid van de CME is 1000km/sec op basis van de STEREO beelden.

 

Een logische vraag die velen meteen zullen stellen is: "Krijgen we een poollichtkans?". Momenteel is het nog te vroeg om hier al van te gaan spreken. We zullen de data blijven monitoren en in een later bulletin al dan niet een poollichtkans uitvaardigen. Een voorlopig impactvenster: zaterdagochtend/middag.

Link to comment
Share on other sites

Het ziet er inderdaad interessant uit, jammer dat de bulk niet naar ons gericht is. Maar desalniettemin kan het wel leuk worden.
 
Ook even opletten naar regio 1721, er is een redelijke polariteitsmix aanwezig en de westelijke kant heeft een vlekje met omgekeerde polariteit die dicht tegen de andere vlekjes geplakt zit. Daarnet was er al een korte C5 uitbarsting uit dit gebied.
 

CME Update 2

 De CME vertreksnelheid bedraagt 1160km/sec maar vertoonde een snelle vertraging naar 800km/sec. De impact wordt nog steeds zaterdagochtend 13 maart verwacht, doch gezien de vertraging van de CME kan dit ook later aankomen. Het SIDC geeft al een voorzichtige K-index waarschuwing uit van 7 (een sterke geomagnetische storm) voor zaterdag.

De protonenstorm zwelt inmiddels aan richting S2. Er wordt verwacht dat als de S2 klasse overschreden wordt dat de zonnewindparameters onbetrouwbaar zullen worden. Pas als de protonenstorm zakt zullen de zonnewindgegevens terug betrouwbaar worden.
Link to comment
Share on other sites

Graag gedaan ;-)

1718 en 1719 zijn de meest complexe gebieden op de Zon, beiden vormen een gevaar voor M-klasse uitbarstingen. 1721 is magnetisch minder complex geworden en heeft veel van z'n lint met positieve polariteit verloren.

Voor de poollichtkans hebben we een nieuw topic gemaakt.

Link to comment
Share on other sites

SpaceWeatherLive Rapport

Analyse zonneactiviteit 18 april 2013

 


Synopsis afgelopen 24 uur

1719, de groep die ons de afgelopen weken 2 mooie M flares (M2.29 M6.51) bezorgde zegt nog een keer vaarwel met een mooie C6.54 flare terwijl ze net het hoekje om is. Mischien was het wel een M flare dus, we zullen het nooit weten. De regio heeft daarbij ook een mooie CME geproduceerd maar deze is niet aardegericht. Tot ziens 1719!

 

http://www.spaceweatherlive.com/community/uploads/monthly_04_2013/post-94-0-80371600-1366316809.pnghttp://www.spaceweatherlive.com/community/uploads/monthly_04_2013/post-94-0-15337800-1366316812.pnghttp://www.spaceweatherlive.com/community/uploads/monthly_04_2013/post-94-0-31139100-1366316922.jpghttp://www.spaceweatherlive.com/community/uploads/monthly_04_2013/post-94-0-19625300-1366316822.png

  

Wat mogen we komende 24h verwachten?

De zonneactiviteit is erg laag op dit moment. Vandaag kwam alle activiteit van 1719. Alle zichtbare regios zijn of stabiel, of in verval. De kansen voor grote flares zijn erg laag. Bekijk alle zonnevlekgroepen hier.

M-klasse uitbarstingen: 10% kans

X-klasse uitbarstingen: 1% kans

Link to comment
Share on other sites

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue. By using this site, you also agree to our Terms of Use and our Privacy Policy.