Jump to content

Rustige tijden


Tim De Blanck

Recommended Posts

SpaceWeatherLive Rapport

Analyse zonneactiviteit van de laatste weken


Na wat activiteit midden Maart roteerden de active zonnevleken enkele weken terug naar de farside. Niet dat er in de week daarvoor nog grote uitbarstingen waren. De laatste mooie uitbarsting dateert van 15 Maart, we kregen dan ook een poollicht kans op 17-18 Maart. Na 15 maart zijn er hier en daar nog wat kleinere uitbarsting geweest maar niets dat echt noemenswaardig was.

Het bleef toen even rustig met de zonnevlekken, er waren er weinig en daarmee daalde de activiteit terug naar een laag pitje.

de achtergrondflux daalde naar om en bij de B1. Gebied 1711 zag er op de LASP beelden mooi uit maar toen die verder in het zicht draaide werd het al snel duidelijk dat het ging om een Beta vlek met weinig magnetische structuur. Toch mag gezegd worden dat 1711 een mooie vlek is door de lichtbruggen die door de umbra lopen.

 

Gisteren werden er 2 kleine C flares waargenomen, een C2 uitbarstingen rond 9.45u uit de regio 1708. Terwijl de uitbarsting plaats vond was SDO net bezig met een rotatie rond zijn as, af en toe moet SDO die rotatie doen om zichzelf opnieuw uit te kalibreren.

 

Later in de namiddag was er toen ook nog een kleine C1 uitbarsting rond 17.17u uit de regio 1713.

Beide van deze uitbarstingen zullen geen geomagnetische stormen veroorzaken op aarde.

 

Vandaag was er rond 12 uur een C1.27 uitbarsting. ook deze zal geen geomagnetische storm veroorzaken.

Link to comment
Share on other sites

Het zijn idd rustige tijden en geen enkele regio groeit echt uit tot een volwaardig uitbarstingsgevoelig gebied.

Maar we mogen niet wanhopen, ik zie een verhoogde activiteit naderen aan de oostelijke rand ;-) het kondigt zich alvast aan met diverse B-klasse uitbarstingen waardoor de achtergrondflux wederom wat is gestegen. Dit gebied zal vandaag normaal verschijnen op de rand.

1713 is wel een gebied om in het oog te houden! Qua uitzicht is het nog niet wat het moet zijn maar het evolueert in de goede richting en de kans op meer C-klasse uitbarstingen neemt zienderogen toe. Centraal zit een kleine polariteitsmix, op zich nog niet veel bijzonders maar zou voldoende kunnen zijn voor meer C-klasse uitbarstingen.

1711 mag dan wel de grootste vlek zijn, het ziet er erg unipolair uit.

Link to comment
Share on other sites

Guest Rens v.d. Pols

Zojuist een M2.29 uitbarsting. Komt deze uitbarsting van de zonnevlekkengroep die op de linkerrand van de zon zit?

Link to comment
Share on other sites

Beeld was niet goed zichtbaar, zou ook van 1711 kunnen zijn geweest. Dan zou er wellicht iets onze kant op kunnen zijn gekomen. Zie nu op de rand wel een vlam, maar dat was een kwartier geleden niet zo. Maar even afwachten.

Link to comment
Share on other sites

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue. By using this site, you also agree to our Terms of Use and our Privacy Policy.