Jump to content

Zonnevlekkengebied 1682


Vancanneyt Sander

Recommended Posts

Gisteren ontstonden er twee nieuwe vlekken op de Zon, het ene is al genummerd met 1980, het andere zal wellicht 1981 krijgen (toch niet 1982 geworden). Beide vlekken zijn momenteel nog onschuldig maar hopelijk maken ze een sterke groei door en mogen ze voor wat activiteit gaan zorgen. Regio 1982 lijkt me momenteel de meest interessante regio met al lichte polariteitsmix, 1680 is een eenvoudig beta gebied.

Een verduidelijkende afbeelding in bijlage.

Link to comment
Share on other sites

De achtergrondflux is sinds deze ochtend wat gestegen, ditmaal geen invloeden meer van regio 1678 die op de achterzijde van de Zon zit maar het komt nu stilaan van regio 1682 die zich op gang trekt. Deze ochtend hadden we al een plaatje gemaakt van het gebied en als we dit vlekje gaan vergelijken met de recentste beelden valt het duidelijk op dat het gebied gegroeid is, afgaande van de SDO beelden is gebleken dat dit gebied stilaan actiever wordt met meerdere B-klasse uitbarstingen vandaag. Magnetisch gezien is het nog geen wondervlek die zwaar kan uitbarsten maar we sluiten een kleine C-klasse uitbarsting niet uit.

Als het gebied sterk doorgroeit lijkt het interessant te worden, al mag het niet te lang meer gaan duren gezien het gebied nu al centraal op de zonneschijf zit. Echter viel het me ook op dat de vlekken met positieve polariteit zich wat weg bewegen van de vlekken met omgekeerde polariteit en er dus een lege 'tussenruimte' is en het op die manier weinig zal bijdragen tot zwaardere uitbarstingen...

Video van de ontwikkeling van 1682

Link to comment
Share on other sites

Korte update 7h30

De vlek blijft groeien wat een goed teken is, maar blijft magnetisch nog wat te eenvoudig om enige vorm van betekenis te geven.

Een nieuw actief gebied komt stilaan aan de rand en zal de komende dagen zichtbaar worden, het gebied was al verantwoordleijk voor enkele grote CME's op de achterzijde van de Zon. Het wordt afwachten wat er nog van de vlek over blijft... al kunnen we zeggen dat de magnetische loops die al zichtbaar zijn toch veelbelovend zijn.

Aan de rand hadden we afgelopen nacht ook een kleine filamentuitbarsting. Of dit de oorzaak was van de stijgende EPAM waarden en de licht toegenomen primaire zonneprotonen kan nog niet gezegd worden. Gezien de locatie lijkt me dit wat onwaarschijnlijk, er is ook geen LASCO en STEREO data beschikbaar om eventuele CME's te zien (van de filamentuitbarsting en of andere gebeurtenis)

Video filamentuitbarsting

Update 17h

De CME van deze ochtend bij de filamentuitbarsting was zoals verwacht niet Aardgericht. De verhoogde waarden van EPAM en de primaire zonneprotonen gaven toch aan dat er iets naar de Aarde gericht was dus zijn we de beelden gaan analyseren en de tijd teruggedraaid tot gisterenmiddag. Uit de analyse van de beelden bleek dat er gisterennamiddag rond 10h UTC een uitbarsting moet geweest zijn, de bron van de uitbarsting is een fakkelveld nabij de rand waar ineens energie vrijkwam. De uitbarsting ging gepaard met een gedeeltelijke halo CME die duidelijk te zien was op de LASCO beelden. De snelheid van de CME wordt geschat op 650km/sec wat dus zou betekenen dat de aankomst ergens rond 2 maart zal zijn.

In totaal had LASCO drie CME's  aan deze kant van de Zon, de tweede die zichtbaar was kan gelinkt worden met regio 1678 die op de achterzijde zit, de laatste CME was deze van de filamentuitbarsting deze ochtend en is niet Aardgericht.

Link to comment
Share on other sites

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue. By using this site, you also agree to our Terms of Use and our Privacy Policy.