Jump to content

Zonnevlekkengebied 1652


Vancanneyt Sander

Recommended Posts

SpaceWeatherLive Rapport

Analyse zonneactiviteit 5 januari 2013

 


 

Synopsis afgelopen 24h

Eindelijk, na meer dan een maand wachten was er vandaag eindelijk nog eens een M-klasse uitbarsting op de Zon. Na maanden met zeer weinig activiteit en weinig zonnevlekken is de zichtbare zonneschijf nu bezaaid met 15 actieve gebieden en kon het niet lang meer duren voor er eens wat meer activiteit kwam. Ondanks de beta-gamma-delta classificatie van regio 1640 bleef het rustig tot deze ochtend een M1.8 klasse uitbarsting onze ogen deed richten op de noordoostelijke rand van de Zon waar nieuw zonnevlekkengebied 1652 zijn opwachting maakte en zich meteen liet horen. De achtergrondflux steeg naar B7 en zagen ook nog diverse kleine C-klasse uitbarstingen afkomstig van ondermeer regio 1650 en 1652.

Filmpje van de uitbarsting op ons YouTube kanaal

Wat mogen we komende 24h verwachten?

Dat de activiteit hoger is dan de afgelopen maanden mag wel duidelijk zijn, doch zal de kans op een M-klasse uitbarsting nog niet meteen erg hoog zijn voor driekoningen. Als we het magnetogram bekijken zien we dat regio 1640 nog de beta-gamma-delta classificatie behoud maar dat blijft erg zwak. Nieuw gebied 1652 ziet er momenteel niet erg magnetisch complex uit en is gehuld in een fakkelgebied wat al geen goed voorteken is. Er is wel wat lichte polariteitsmix aanwezig maar of dit voldoende zal zijn zullen we de komende dagen wel beter kunnen zeggen eens het gebied beter zichtbaar is.

Link to comment
Share on other sites

Een delta vlek is een vlek van omgekeerde polariteit binnen éénzelfde penumbra van een vlek met gewone polariteit. Dus dit is enkel het geval bij de hoofdvlek waar een kleine delta vlek zich bevind binnen dezelfde penumbra van een vlek met normale polariteit. In de afbeelding die ik geplaatst had aangeduid met het pijltje.

De linkerpijl die je aangeeft zijn allemaal losse vlekken met paar vlekken met omgekeerde polariteit maar zijn volledig van elkaar gescheiden en zijn 'gewone' vlekken.

Link to comment
Share on other sites

We hebben reeds twee impulsieve M-klasse uitbarstingen gezien van regio 1652; hoewel dit gebied niet meer indrukwekkend lijkt en altijd op de achtergrond verdween met het groot zonnevlekkengebied 1654. Waarom is dit gebied nu ineens actief met zeer impulsieve M-klasse uitbarstingen?

Het antwoord is erg eenvoudig als je naar het magnetogram kijkt; een magnetische delta structuur bevindt zich in de zuidkant van de zonnevlek met twee delta vlekken. En dat verklaart meteen waarom het gebied zo spettert.

Video van de uitbarstingen kan je vinden op ons YouTube kanaal en dat via deze link

PS.: voor zulke impulsieve uitbarstingen worden uiteraard geen meldingen verstuurd naar twitter ;-)

Link to comment
Share on other sites

SpaceWeatherLive Rapport

Analyse zonneactiviteit 13 januari 2012

 


 

Synopsis afgelopen 24h

We hadden regio 1652 bijna volledig afgeschreven en 1654 slokte de voorbije dagen alle aandacht op maar vandaag liet actief gebied 1652 van zich horen met twee impulsieve kleine M-klasse uitbarstingen. Het gebied was nochtans de afgelopen dagen sterk in grootte afgenomen en de magnetische complexiteit was er niet echt meer maar de zonnevlekkengroep wist in het penumbraal gebied van de hoofdvlek toch twee nieuwe vlekken ontstaan met omgekeerde polariteit waardoor enig vuurwerk kon ontstaan. Naast de impulsieve M-klasse uitbarstingen was het gebied ook verantwoordelijk voor vele C-klasse uitbarstingen.

1654 was erg rustig vandaag met slechts kleine uitbarstingen. Door de splitsing van het gebied is het gebied magnetisch erg vereenvoudigd en vormt het stilaan geen bedreiging meer voor grote uitbarstingen. Het gebied is vandaag steeds meer uit elkaar gegroeid, enkel in het centrale deel van het gebied zit een grotere vlek met omgekeerde polariteit, penumbraal niet echt verbonden met de hoofdvlek en dus blijven grote uitbarstingen uit. Eveneens is het gebied al wat gekrompen qua grootte en lijkt het erop dat dit gebied bijna uitgezongen is.

Bij de impulsieve M-klasse uitbarstingen van 1652 was er een type II en type IV radiosweep, dit is vaak een teken dat er een CME mee gepaard ging, ondanks dat de uitbarsting erg impulsief was. Afgaande van de Stereo A en B beelden lijkt er idd een CME op weg te zijn naar de Aarde, echter is deze CME niet erg helder en dat bevestigd ook de LASCO beelden die maar een erg zwak Aardgericht deel aangeven. Een eerste snelheidsmeting brengt ons bij een zwakke 300km/sec uit; we kunnen dus zo al stellen dat deze aankomst op Aarde in het niets zal verdwijnen. STEREO beeld in bijlage.

Wat mogen we komende 24h verwachten?

Daarvoor kijken we terug eerst naar de magnetische kant op dit ogenblik van beide gebieden. Dit staat ons toe de activiteit voor morgen beter in te schatten. Daarbij zien we dat de delta structuur die in 1652 vandaag aanwezig was terug aan het afzwakken is en al grotendeels is verdwenen; er rest enkel nog 1 kleine delta vlek ten zuiden van het gebied mar zal te zwak zijn voor nog zwaar uit te pakken.

Regio 1654 is niet veel beter, dit gebied is een duidelijke beta-gamma gebied maar ontbreekt delta vlekken om zware uitbarstingen te kunnen veroorzaken. De enige vlek met omgekeerde polariteit die wat voor activiteit kan zorgen zit ten zuidwesten van de centrale vlek en zit nog verder van de kern en zal bijgevolg ook niet veel kunnen veroorzaken.

De kans op een impulsieve M-klasse uitbarsting blijft wel bestaan maar de kansen nemen steeds meer af gezien de gebieden in grootte inkrimpen en magnetisch stilaan een eenvoudigere structuur krijgen.

Link to comment
Share on other sites

SpaceWeatherLive Rapport

Analyse zonneactiviteit 14 januari 2013


Synopsis afgelopen 24h

Het was vandaag een dag zoals we hadden verwacht: lagere zonneactiviteit door de achteruitgang van regio 1654 en 1652; dit kon je al snel merken aan de sterk teruggelopen achtergrondflux van B6. Als we nu naar de gebieden kijken zien we dat de drie delen van 1654 steeds verder uit elkaar glijden en zo dus steeds eenvoudiger worden qua complexiteit, het centrale gebied valt nu ook uit elkaar. 1652 is ook kleiner geworden en stelt stilaan ook niet veel meer voor.

Het zwaarste van vandaag was een C6 uitbarsting van 1652 en wat ander klein grut in C-klasse ook van 1654.

Wat mogen we komende 24h verwachten?

De kans op C-klasse uitbarstingen is hoog; maar M-klasse uitbarstingen worden stilaan onwaarschijnlijk.

[table]

[tr]

[td]M-klasse uitbarstingen[/td]

[td]20 % kans[/td]

[/tr]

[tr]

[td]X-klasse uitbarstingen[/td]

[td]1% kans[/td]

[/tr]

[/table]

We sluiten af met de CME van gisteren, deze zal aankomen rond 17 januari en zal erg weinig effect hebben, bij aankomst zal er qua zonnewindsnelheid niet veel verschil zijn, we zullen het wellicht merken aan een wat hogere dichtheid en iets sterker IMF. Voor de hoge breedtegraad is het wel goed nieuws, die zullen wel wat te zien krijgen. België, Nederland en de gehele gemiddelde breedtegraad zullen moeten wachten tot er nog eens een goede vlek een zware uitbarsting veroorzaakt...

Link to comment
Share on other sites

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue. By using this site, you also agree to our Terms of Use and our Privacy Policy.