Jump to content

Zonnvlekkengebied 1640


Joeri

Recommended Posts

Ligt het aan mij of heeft zonnevlekkengroep 1640 nu een veel hogere breedteligging dan de gemiddelde zonnevlekkengroepen die deze periode zichtbaar zijn? Wat zou hiervan de oorzaak zijn?

Deze vlekkengroep heeft een beta-delta-gamma magnetische configuratie en in theorie kan er dus een zware uitbarsting plaatsvinden. Op de X-raybeelden van de zon is het gebied dan ook het helderste gebied, het gebied met de meeste activiteit. De X-rayachtergrond schommelt rond de C. De kans op een M klasse uitbarsting is dus niet uitgesloten.

Link to comment
Share on other sites

Niet zo vreemd hoor ;-) ze zijn idd hoog gelegen maar niet vreemd binnen een cyclus. Zie maar naar de diverse butterfly diagrammen van de cycli, vlekken naar zonnemaximum toe kunnen ook nog hoog zitten.

Staar je niet blind op de beta-gamma-delta configuratie, het is vrij zwak. De delta zit in de hoofdvlek (in de penumbra) waar een omgekeerde polariteit nu zit maar nog niet zo op elkaar gedrukt dat het een gevaar vormt. M-klasse uitbarsting kan maar zal wellicht enkel mogelijk zijn als het magnetisch conflicteert met kleinere uitbarstingen. De achtergrondflux is alvast goed gestegen en een verdere ontwikkeling zal dus wel mogelijk zijn met mss wat meer complexiteit.

Maar niet onbelangrijk, er is nog een vlek die de aandacht vraagt! Die is net komen opdagen op het hoekje en is erg hoog gelegen op het zuidelijk halfrond. Het toont zich zeer helder en het is een grote vlek op het eerste zicht met grote penumbra (twee donkere vlekken binnen de penumbra). Op basis van het magnetogram lijkt er ook hier wat magnetische mix in te zitten. Grote magnetische loops ook en het lijkt even actief te zijn als regio 1640. Het wordt uitkijken ook wat deze vlek zal doen! Komende dagen zal de vlek beter zichtbaar worden en kunnen we beter bepalen wat de kansen zijn.

PS.: ik heb een gevoel dat we terug een actieve periode krijgen en het zonnemaximum dus nog komt ;-)

Link to comment
Share on other sites

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue. By using this site, you also agree to our Terms of Use and our Privacy Policy.