Jump to content

Zonneactiviteit regio 1618


Vancanneyt Sander

Recommended Posts

Regio 1618 wordt een gebied om in het oog te houden. Deze regio is al goed gegroeid en heeft momenteel een beta-gamma configuratie en sputtert voortdurend C-klasse uitbarstingen af. Er is veel polariteitintermixing aanwezig maar nog geen delta structuur, er is nog scheiding tussen en nog niet in eenzelfde penumbra. De kans op een M-klasse uitbarsting van dit gebied is wel aanwezig.

Link to comment
Share on other sites

  • Replies 55
  • Created
  • Last Reply

De opbouw van deze regio lijkt erg op dat van erg actieve gebieden. Als het nog even doorontwikkelt zijn er wel grote flares mogelijk denk ik.

Iets grappigs maar niet relevant aan dit gebied is dat als het de komende maand blijft bestaan, dan zal het gebied rond 21 december centraal op de zonneschijf staan. Als het dan erg actief is, zal de media dat wel niet ontgaan  ;)

Sander, welke helioviewerinstellingen heb jij gebruikt bij dat plaatje?

Link to comment
Share on other sites

Ziet er zeker goed uit inderdaad, deze groep is ook al als een kanon gegroeid net als 1619 maar die houd zich rustig. Zeker een goede ontwikkeling aangezien deze groep bijna centraal op de zonneschijf staat. Als er een uitbarsting met CME van deze groep gaat komen zal deze vrijwel zeker richting de aarde komen. Laat maar komen. :)

Iets grappigs maar niet relevant aan dit gebied is dat als het de komende maand blijft bestaan, dan zal het gebied rond 21 december centraal op de zonneschijf staan. Als het dan erg actief is, zal de media dat wel niet ontgaan

Hoop het niet Sietse, word zo moe van al die ''einde van de wereld'' doemdenkers, of andere aparte figuren die bij iedere flare denken dat de aarde eraan gaat. :P

Link to comment
Share on other sites

Guest Roan123

Iets grappigs maar niet relevant aan dit gebied is dat als het de komende maand blijft bestaan, dan zal het gebied rond 21 december centraal op de zonneschijf staan. Als het dan erg actief is, zal de media dat wel niet ontgaan  ;)

hopelijk wordt ie net zo groot als sunspot 9393 (29 maart 2001), en als er dan ook nog zo'n flare afkomt als die van 2 april 2001 (X20) dan begin ik wel een beetje bang te worden :P

Link to comment
Share on other sites

SpaceWeatherLive Rapport

Analyse zonneactiviteit 20 november 2012

 


 

Synopsis afgelopen 24h

De dag begon rustig maar dat veranderde in de loop van de dag... omstreeks 13h lokale tijd gebeurde er vanalles op de Zon: een uitbarsting nabij regio 1619, een langdurige C1 uitbarsting van regio 1918 en de M1 uitbarsting net om de noordwestelijke rand. Hierbij kwam een Aardgerichte CME vrij die goed te zien was op de STEREO beelden en een snelheid had van 667km/sec. Later op de LASCO beelden werd duidelijk dat het om een asymmetrische halo CME gaat en dus op weg is naar de Aarde. Enkele uren terug barstte regio 1618 voor het eerst uit met een M1 klasse zonnevlam; dit is het gebied dat we dus in het oog moeten houden. Na diverse C-klasse uitbarstingen kwam er eindelijk een eerste middelzware uitbarsting. Het gebied behoud nog steeds z'n Beta-Gamma magnetische configuratie maar er is voldoende polariteitintermixing om verdere M-klasse uitbarstingen te veroorzaken. Het gebied evolueert zeer snel, op enkele uren tijd is de magnetische complexiteit ook toegenomen, we kunnen al spreken van een delta structuur! (zie bijlage)

Wat mogen we komende 24h verwachten?

De kans op M-klasse uitbarstingen, voornamelijk van regio 1618 zijn wel vrij groot. Als het gebied verder evolueert is er mss nog iets meer mogelijk (X-klasse) eveneens is de kans op een protonenstorm bij een grote flare ook aanwezig.

[table]

[tr]

[td]M-klasse uitbarstingen[/td]

[td]70 % kans[/td]

[/tr]

[tr]

[td]X-klasse uitbarstingen[/td]

[td]15% kans[/td]

[/tr]

[/table]

Link to comment
Share on other sites

Het is fantastisch om zoveel verandering te zien in 1618, dit gebied staat echt niet stil. Magnetisch is er weer veel verandert en er lijken nu twee delta structuurtjes aanwezig te zijn met één die goed opeen gepakt zit, beeldje in bijlage. De vlek was afgelopen nacht nog vrij rustig, zullen zien wat het zal geven...

Link to comment
Share on other sites

goed dat het wat sputtert ;-)

het gebied ziet er alweer anders uit dan deze ochtend, weer gegroeid, alsook grotere penumbrae. Begint wel aardig goed vlekje te worden, al blijft het wachten op de eerste grote uitbarsting...

Update:

Bij de M-flare van vanochtend kwam een CME vrij, uiteraard deels naar de Aarde gericht vanwege de positie op de schijf. CME was zichtbaar op zowel STEREO A en B. De CME is vrij zwak ,snelheid rond de 500km/sec en niet erg helder.LASCO beelden zijn nog niet voldoende beschikbaar om te weten hoe goed deze geoeffecteif zal zijn. Er zijn dus twee CME's nu onderweg, overmorgen zien we de eerste aankomen, gevolgd door de aankomst van het coronaal gat en de vermoedelijk enkele dagen erna deze CME. Slechts kleine stormcondities worden verwacht (Kp4).

Link to comment
Share on other sites

De achtergrondflux is ook gestegen de afgelopen uren, rond de B8-B9. Maakt het zich op voor een nieuwe uitbarsting? Zien wat het wordt ;-)

UPDATE: zoals ik dacht :D hup zie M3.54, ze worden zwaarder ;-)

Nog even het magnetogram nagekeken, opnieuw veel verandert. En dus opnieuw een plaatje van gemaakt met eveneens aanduiding van flaregebied.

Link to comment
Share on other sites

@Roan: Onder menu Poollicht -> voorspelling poollichtactiviteit, onderaan ;-) daar zal je zien dat het nog de komende dagen noord blijft. Maar zoals je zelf weet durft dat soms wel eens anders uit te draaien ;-)

Aan de uitbarsting te zien, is er CME vrijgekomen, binnen uur zullen de eerste STEREO beelden er al zijn vermoed ik om die in te schatten (Stereo A lijkt al iets te tonen). EPAM reageerde ook op de vorige uitbarsting, en zal bij deze niet anders zijn, voorlopig nog niets op EPAM te zien. We maken alvast vanavond een uitgebreid bulletin met samenvatting.

Link to comment
Share on other sites

Ik heb een flauw vermoeden dat we straks een zeer zware uitbarsting gaan meemaken... de vlek is na de M3 enorm onrustig, activiteit blijft enorm hoog nu bioven C niveau. In vergelijking met vanochtend is dit alleen maar toegenomen. Magnetisch blijft het wonderlijk om de evolutie te zien, er zijn diverse vlekken met omgekeerde polariteit erg dicht op elkaar bij de hoofdvlek. Mooi om te zien.

En vorige week nog zeggen dat we ons afvroegen waar het maximum bleef, dit maakt echt veel goed ;-)

Link to comment
Share on other sites

Laten we het hopen :) Een achtergrondwaarde van hoog in C1 is erg hoog. En ook mooi om te zien inderdaad dat zowel de magnetische opbouw en het aantal zonnevlekkenvlekken drastisch toe is genomen vandaag. Leuke tijden  8)

Link to comment
Share on other sites

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue. By using this site, you also agree to our Terms of Use and our Privacy Policy.