Jump to content

Nieuw actief gebied nabij de rand (17-11-2012)


Vancanneyt Sander

Recommended Posts

SpaceWeatherLive Rapport

Analyse zonneactiviteit 16 november 2012

 


 

Synopsis afgelopen 24h

Om verwarring te vermijden met de gebeurtenissen van vandaag publiceren we een nieuw activiteitrapport. Een nieuw gebied gaat stilaan z'n opwachting maken aan de rand van de Zon en maakt het hoofddeel uit van dit rapport. Maar we kijken eerst even naar de bestaande regio's, allen aan het verzwakken doch was regio 1613 actief met een langdurige C1 uitbarsting dat gepaard ging met een filamentuitbarsting vanuit S23W05 naar S39E22. Een andere filamentuitbarsting werd gezien nabij de oostelijke rand, het is ook in die regionen dat een C8 uitbarsting geobserveerd werd.

Was dit nu zo interessant? Op zich niet, maar als we de Lasco beelden bekijken en de Stereo beelden dan gaat ons iets opvallen: twee asymmetrische halo CME die deels Aardgericht zijn. Het zal zeker een impact geven op Aarde, maar het gaat zal meer om een flankimpact gaan. De eerste CME is ietwat meer naar ons gericht dan de tweede, de tweede lijkt ons misschien nipt te gaan missen. De derde mist ons helemaal. Op basis van de J-plots is de geschatte CME snelheid eerder laag (300km/sec volgens Stereo data, 500 volgens Lasco (Cactus)), ook de tweede was aan een gelijke snelheid.

Wat mogen we komende 24h verwachten?

Het nieuw gebied zal morgen wellicht tevoorschijn beginnen komen, de magnetische loops zijn al duidelijk zichtbaar op de SDO beelden, het magnetogram begint het ook al te tonen. Een toename in de activiteit wordt dan ook verwacht in de komende dagen.

CME aankomsten

Gezien de CME's traag zijn worden ze pas na drie dagen verwacht, dit wanneer een nieuw coronaal gat zal aankomen. Kortom wanner het IMF terug noord zal gaan draaien. We verwachten dan ook niet veel geofysische activiteit en zeker geen poollichtkansen.

Link to comment
Share on other sites

Het is idd iets wat we vaker beginnen zien, althans in deze cyclus (tenzij ik me in de vorige cyclus nog teveel focuste op de gebieden zelf ;-) ). Gisteren was het idd ook zo dat er vanalles tegelijk afhing. Zoiets voorspellen gaat al niet, althans nu nog niet. Idem met een gewone filamentuitbarsting waar we ook niet kunnen zeggen wanneer deze knapt.

Link to comment
Share on other sites

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue. By using this site, you also agree to our Terms of Use and our Privacy Policy.