Jump to content

Zonneactiviteit regio 1613


Vancanneyt Sander

Recommended Posts

SpaceWeatherLive Rapport

Analyse zonneactiviteit 12-13 november

 


 

Synopsis afgelopen 24h

Niks beter dan de dag te beginnen met maar liefst 3 M-klasse uitgbarstingen. Waar we ons vorige week nog afvroegen waar het maximum bleef, wel dit is misschien wel de actiefste periode aan het worden! De afgelopen 12h registreerden we reeds 3 M-klasse uitbarstingen, vooralsnog impulsieve uitbarstingen maar het borrelt ferm binnen regio 1613! Hoewel de magnetische classificatie nog Beta zegt, begint het gebied stilaan magnetisch complexer te worden. Het magnetogram verteld ons dan ook dat er wat sterke polariteitintermixing zit in de volgende vlekken, dit zit binnen eenzelfde penumbra dus kunnen we spreken van een sterke delta structuur die aanwezig is! Een vlek om in het oog te houden!

Wat mogen we komende 24h verwachten?

Verwacht je nog maar aan vele impulsieve uitbarstingen van regio 1613. Ook regio 1614 is een actief gebied met kleine kans op een M-klasse uitbarsting maar hier ontbreekt een delta structuur om het echt actief te maken. Ook regio 1613 heeft een zwakke delta structuur die ook voor wat activiteit kan zorgen.

M-klasse uitbarstingen 70 % kans

X-klasse uitbarstingen 10% kans

Link to comment
Share on other sites

En dan kunnen we vandaag zomaar het een na hoogste NOAA zonnevlekkengetal noteren  :D 188, waar het record van 208 na ruim een jaar nog steeds bestaat.

Link to comment
Share on other sites

Ik vermoed dat dat record morgen sneuvelt ;-)

Hoewel de uitbarstingen van deze ochtend nog zeer impulsief waren, toch lijkt er CME te zijn vrijgekomen. Helaas is er niet veel data beschikbaar om dat te bevestigen. Geen van de CME's is naar de Aarde gericht, daarvoor is de positie op de zonneschijf nog niet ideaal. Regio 1913 behoud nog steeds haar twee magnetische delta structuren, zolang dat er is blijven M-klasse uitbarstingen mogelijk.

Link to comment
Share on other sites

In dit geval gebruikte ik de getallen van de NOAA uit de archieven van solen.info. Maar je kunt ze ook iedere dag hier op deze site zien :)

Edit: M2 flare erbij :)

Link to comment
Share on other sites

Guest Rens v.d. Pols

Het worden toch steeds meer groepen op de zon, dat is tenminste leuk om een mooi lijstje te zien!

Hopelijk gaat zonnevlekkengroep 1613 door met mooie uitbarstingen veroorzaken en wie weet dat er dan sinds hele lange tijd weer een echte kans komt? ;)

Link to comment
Share on other sites

SpaceWeatherLive Rapport

Analyse zonneactiviteit 13 november 2012

 


 

Synopsis afgelopen 24h

Het was een erg actieve dag vandaag. Zoals we in ons eerder rapport al aangegeven hadden begon het allemaal gisterenavond met een eerste M-klasse uitbarsting en vandaag waren er nog eens drie M-klasse uitbarstingen. Deze waren nog vrij impulsief maar dat kan veranderen de komende dagen. De hoofdverantwoordelijke voor deze activiteit is regio 1613 die twee magnetische delta structuren bevat waarvan 1 sterke delta structuur. Bij elk van de uitbarstingen kwam er ook een CME vrij, helaas zijn er datagaten in zowel Stereo als SDO om goed de richting in te schatten maar de positie van de vlek is nog niet gunstig om aardgerichte uitbarstingen te veroorzaken. Regio 1614 is het tweede complexe gebied met ook een delta structuur zichtbaar en een mooie mix van polariteiten, vooralsnog is dit gebied erg rustig. Regio 1610 en 1611 zijn ook mooie gebieden met een beta gamma configuratie die voor C-klasse uitbarstingen kunnen zorgen met een minieme kans op een M-klasse.

Wat mogen we komende 24h verwachten?

Net zoals vandaag mogen we morgen een even actieve dag verwachten met vermoedelijk meerdere M-klasse uitbarstingen, eveneens neemt het risico op een protonenstorm toe.

M-klasse uitbarstingen 65 % kans

X-klasse uitbarstingen 15% kans

Link to comment
Share on other sites

Guest Roan123

En dan kunnen we vandaag zomaar het een na hoogste NOAA zonnevlekkengetal noteren  :D 188, waar het record van 208 na ruim een jaar nog steeds bestaat.

Ik begrijp dat zonnevlekkengetal eigenlijk niet helemaal, op dit moment zie ik een zonnevlekkengetal van 108 staan, als ik echter het aantal zonnevlekken tel:

1610 18 β - γ EKI

1611 8 β - γ DSO

1612 1 α HSX

1613 6 β - δ - γ DSO

1614 13 β DAI

1615 2 β CAO

kom ik uit maar uit op 48.. Vanwaar dat verschil?

Link to comment
Share on other sites

Daar is een simpele formule voor nodig:

Aantal zonnevlekken+10*aantal regio's

48+10*6=108

Een helemaal 100% graadmeter is het ook niet. Er wordt geen rekening gehouden met de magnetische structuur. Regio 1613 heeft bijvoorbeeld maar 6 vlekken. Terwijl een niet actieve B-regio met 15 vlekken dus voor een hoger getal kan zorgen.

Link to comment
Share on other sites

SpaceWeatherLive Rapport

Analyse zonneactiviteit 14 november 2012


Synopsis afgelopen 24h

In de ochtend van 13 en 14 kregen we een impulsieve M1,1 klasse uitbarsting te zien die niet op de 5min grafiek te zien is. Een kleine CME was met deze flare geassociëerd maar is niet richting aarde afgevuurd. Dit was dan ook de laatste M-klasse uitbarsting van regio 1613... De sterke deltastructuur van de zonnevlek die gisteren nog aanwezig was is helaas volledig verdwenen en het gebied houd er enkel nog een Beta magnetische classificatie aan over. Het is over en uit met de actieve periode op de Zon. Ook de andere regio's krimpen in of zijn weinig actief. Enkel regio 1614 heeft nog de potentie om een M-klasse uitbarsting te veroorzaken wegens haar polariteitmix die aanwezig is, maar de kans is veeleer klein.

Wat mogen we komende 24h verwachten?

De kans op enige zware activiteit is erg klein maar een M-klasse uitbarsting is niet onmogelijk maar dan enkel van regio 1614. De zonneactiviteit zal dus matig zijn met veeleer C-klasse uitbarstingen.

[table]

[tr]

[td]M-klasse uitbarstingen[/td]

[td]30% kans[/td]

[/tr]

[tr]

[td]X-klasse uitbarstingen[/td]

[td]1% kans[/td]

[/tr]

[/table]

Link to comment
Share on other sites

Guest Rens v.d. Pols

Dat hebben we al vaker gezien he deze cyclus dat aan het begin van de rotatie van de zonnevlekkengroep er behoorlijke uitbarstingen kwamen en naarmate de groep gunstiger voor ons komt te staan, gaat de activiteit er helemaal uit.

Helaas en we gaan weer afwachten tot de volgende actieve zonnevlekkengroepen.

Link to comment
Share on other sites

De long duration C1 flare van vanmorgen heeft een nog best wel grote CME de ruimte in geslingerd. Indien deze de aarde zal raken zal het echter niet veel zijn, het hoofdfront gaat ruim langszij. Ook is het IMF noordelijk voorspeld.

Zie hier het wsa-enlilmodel: http://iswa.ccmc.gsfc.nasa.gov:8080/IswaSystemWebApp/iSWACygnetStreamer?timestamp=2038-01-23%2000:00:00&window=-1&cygnetId=261

Link to comment
Share on other sites

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue. By using this site, you also agree to our Terms of Use and our Privacy Policy.