Jump to content

Poollichtkans 11/12 november?


Recommended Posts

Op 9 november was er terug een filament uitbarsting op de Zon met een bijhorende volledige halo CME. De voorspelde aankomsttijd is vanavond laat. Lees onze nieuwsupdate op de site voor wat meer info.
Zoals steeds is een exacte aankomsttijd voorspellen bijzonder moeilijk, het kan dus ook vroeger aankomen maar ook heel wat later. De voorspelde Kp index is Kp6+, dus er is mogelijks een kans op fotografisch poollicht voor Nederland en een klein kansje daarvoor voor België. 

Wees indachtig dat de werkelijke poollichtkans pas kan ingeschat worden wanneer de CME aankomt bij de satelliet op zo’n 1,5 miljoen kilometer van de Aarde. Het kan dus ook evengoed niets worden, maar voor de echte jagers is het mss wel het wachten waard 😎

  • Like 2
Link to comment
Share on other sites

De CME werd iets voor de middag gedetecteerd door Solar Orbiter die momenteel zo’n 12,5 graden ten oosten van de Zon-Aarde lijn zich bevindt:

IMG_4115.jpeg
Uit de metingen van Solar Orbiter weten we dat de richting van het IMF vooral noordelijk gericht is. Of het bij aankomst op Aarde ook nog zo zal zijn zal moeten blijken…

Link to comment
Share on other sites

5 minuten geleden, Malisha Reuvekamp zei:

Hoelang vantevoren kun je dat ongeveer zien op de epam?

We hebben op onze help pagina’s daar een artikeltje over “hoe weet je wanneer een CME onderweg is en wanneer deze aankomt?”. Daarin zal je leren dat na de zonnevlam met een CME er een “onset” fase is waarbij de waarden in EPAM stijgen. Als de CME nabij de Aarde is, is er een sterkere stijging, wanneer die piekt zullen we de aankomst van de CME zien.

voor deze CME op de 3 dagen grafiek van EPAM zie je mooi de onset fase. Nu is het gewoon wachten tot een snelle stijging om de aankomst van de CME te zien.

Link to comment
Share on other sites

1 minuut geleden, Malisha Reuvekamp zei:

Bedankt Sander! ik kom hier al jaren maar vergat even zelf te kijken eerst, waarschijnlijk zijn er op bijna al mijn vragen antwoord als ik even goed kijk.🤭

Geen probleem 😉 terwijl we wachten op de CME aankomst kan je zo meteen weer wat bijleren 😉

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue. By using this site, you also agree to our Terms of Use and our Privacy Policy.