Jump to content

Zonneactiviteit AR1589


Marcel de Bont

Recommended Posts

Zojuist weer eens een M klasse (M2,34) uitbarsting na een lange periode met amper C klasse activiteit en achtergrondstraling in de lage B klasse. Deze regio zit op dit moment nog niet op de zichtbare zonneschijf dus mischien was deze uitbarsting zelfs nog sterker. Er zijn nog geen vlekken zichtbaar dus het is niet te zeggen wat voor een groep dit is maar dit is toch een mooie opsteker na een lange rustige periode wat betreft zonnevlammen. CME's hebben we gelukkig wel gehad, KP7 zelfs nu ik dit schrijf. Hieronder wat plaatjes. De komende dagen waneer de regio zichtbaar word zal NOAA deze regio een nummer toekennen en kunnen we meer zeggen over de structuur van de regio en hoe deze zich ontwikkelt. Als er een CME bij deze uitbarsting vrijkomt zal deze niet aardegericht zijn.

[img width=300 height=200]

Link to comment
Share on other sites

Doet mij een beetje denken aan AR1429 (die van de X5 flare). Dat was ook een M2 of M3 wanneer hij niet zichtbaar was, en ook op ongeveer dezelfde positie. Ook de magnetische loops van de regio zijn zichtbaar.

UPDATE: Een CME is nu zichtbaar. Afbeelding in bijlage.

Link to comment
Share on other sites

Joeri: die CME is van een filamentsuitbarsting net onder de nieuwe AR. De flare was duidelijk ten noorden van de evenaar en die CME vertrekt duidelijk ten zuiden van de evenaar. Het was te zien op STEREO B. Het plaatje dat jij plaatst is van 12:12 vandaag, sindsdien zijn er geen nieuwe LASCO beelden doorgekomen. :(

Link to comment
Share on other sites

Jammer. De groep houdt zich wel stil he. Het maximum van vandaag was een C5 flare. De vlek is ondertussen (gedeeltelijk?) zichtbaar en de fakkelvelden duiden aan dat dit een uitstervende regio is. De farside heeft de activiteit weer eens gehad waarschijnlijk )-;

Link to comment
Share on other sites

De gewone x-ray grafiek hier op de site ;-) die waar je dus de uitbarstingen van de zon op kunt zien. Trek er de uitbarstingen vanaf en je ziet dat de 'achtergrondflux' gezakt is van C1 naar B6. Die activiteitsterugloop geeft vaak aan dat de algemene activiteit inzakt. Gezien er al niet veel soeps was op de Zon kan het niet anders dat de 'nieuwe' heldere regio aan de rand begon te verzwakken.

Link to comment
Share on other sites

SpaceWeatherLive Rapport

Analyse zonneactiviteit 13 oktober 2012

 


 

Synopsis afgelopen 24h

Moeten we toch opletten voor zonnevlekkengroep 1589? De regio zelf ziet er niet impressionant uit en verscheen enkele dagen terug aan de rand met een groot fakkelveld om zich heen. Toch had het gebied gisteren nog een C9 in petto, hier kwam geen CME bij vrij maar duwde de activiteit toch ietwat hoger.

Kijken we visueel naar de regio dan zien we dat het fakkelveld is verdwenen en er in de plaats een hele bak héél kleine zonnevlekjes zijn ontstaan in het gebied, op zich nog niet zo speciaal maar als we het gebied magnetisch bekijken dan krijgen we een vrij goed zicht hoe het daar juist zit.

Momenteel heeft de regio een Beta-Gamma classificatie gekregen welke ons vertelt dat er wat polariteitsintermixing aanwezig is en er dus de potentie is op kleine M klasse uitbarstingen. Maar het gebied evolueert toch mooi en er zit een kleine zwakke delta structuur binnen het gebied. Er is dan ook een kleine kans op zwaardere uitbarstingen; evolueert de regio verder dan kan het wel interessant worden!

Wat mogen we komende 24h verwachten?

Als de regio verder evolueert stijgen de kansen op zware uitbarstingen, hopelijk gebeurt dit ook en krijgen we een actieve periode.

[table]

[tr]

[td]M-klasse uitbarstingen[/td]

[td]40 % kans[/td]

[/tr]

[tr]

[td]X-klasse uitbarstingen[/td]

[td]10% kans[/td]

[/tr][/table]

Link to comment
Share on other sites

je ziet dit op de zonnebeelden (17.1 angstrom) die de magnetische loops geven aan de rand en je zo met de HMI al kunt zien dat er iets op de rand zit.

Dus als we kijken naar de afgelopen 14h zien we twee nieuwe gebieden met weinig vlekken in twee grote fakkelvelden (beiden Beta magnetische configuratie). We hadden daarnet enkele minor-flares maar zeker niet noemenswaardig. Verder om de rand zie ik niet meteen nieuwe gebieden.

Link to comment
Share on other sites

Dat kun je zien in de grafiek rechtsonder. Je ziet daar de zonnevlammen van de afgelopen 2 uur. Als je op 'meer data' klikt zie je ze van de afgelopen 3 dagen.

En eenmaal je vaker naar de magnetische opbouw van regio's hebt gekeken, kun je zien waar de regio tot toe in staat zou kunnen zijn.

Link to comment
Share on other sites

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue. By using this site, you also agree to our Terms of Use and our Privacy Policy.