Jump to content
  • 0

Protonenstormen aan de westelijke kant van de zon


Joeri

Question

De meesten onder ons kennen het verschijnsel wel. Bij een krachtige uitbarsting of een long duration event (LDE) op de zon komt een CME met bijbehorende protonenstorm vrij. Uit statistieken blijkt dat 2/3 van de protonenstormen op de westelijke kant van de zon (de kant waar zonnevlekkengroepen verdwijnen) plaatsvinden.

Kan iemand een verklaring hiervoor geven?

En ook wordt een protonenstorm niet altijd geassociëerd met een M - of X klasse zonnevlam, maar voor 93% van de tijd is dit het geval. De overige 7% is meestal door C klasse uitbarstingen, of door uitbarstingen op de farside van de zon. Natuurlijk bestaat er ook iets zoals de fameuze parkerspiraal, waardoor deeltjes op de farside van de zon nog de aarde kunnen bereiken. Maar is dat dezelfde 7% die zo de aarde kan bereiken, via uitbarstingen op de farside?

Link to comment
Share on other sites

12 answers to this question

Recommended Posts

Guest Australis

Sander heeft het antwoord al gegeven; de intensiteit van een protonen storm heeft gedurende een uitbarsting op de westelijke helft van de zon heeft vanwege de Parker spiraal, de meeste invloed op de aarde.

Je kan dit vergelijken dat je met een stuk touw in je handen met aan het uiteinde een gewicht, op een draaiende schijf staat. Het touw krijgt een kromming waardoor het gewicht x (micro) seconden vertraging ondervind.

De zon is nu de draaiende schijf en de zonnewind het touw.

De zonnewind met de protonen zal de aarde met een uitbarsting op de westelijke helft,nu 100% bereiken. Terwijl de zonnewind met een uitbarsting op de oostelijke helft v/d zon juist van de aarde af beweegt. (nog oostelijker!)

Dit geld niet alleen voor protonen stormen, maar ook voor CME's .

Een CME op de oostelijke helft van de zon verplaatst zich zelden richting de aarde.

Link to comment
Share on other sites

Protonenstormen die ontstaan door een uitbarsting op de farside is het vaakst als ze net om de hoek zijn en bovendien erg zwaar (X) en niet als ze centraal staan helemaal achteraan. Ze kunnen de Aarde ook makkelijker bereiken (zeker aan de westzijde), enerzijds idd de parker spiraal maar die protonen worden ook in alle richtingen uitgestoten.

Filemantuitbarstingen zijn wellicht de hoofdmoot van die overige 7% die idd long duration C klasse kunnen halen.

Kleine verhogingen in de protonflux wel niet meerekenen, enkel het zogenaamd event-level (S1).

Link to comment
Share on other sites

Guest Sietse

Eigenlijk geen idee, maar zou het kunnen dat een protonenstorm op het westelijke deel vaak hoger uitvalt in de grafiek, omdat deze bovenop eerdere verhogingen in de proton flux komt?

Link to comment
Share on other sites

Guest Sietse

Ik lees wel meer berichten van wetenschappers. Maar het komt bijna altijd neer op 'we vermoeden dat'.  En dat is logisch want alles is zo moeilijk te bewijzen. We kunnen bijvoorbeeld niet even op z'n curiosity's landen op de zon. Maar ieder jaar wordt er weer meer bekend. Zo is het nu al interessant om eens te kijken wat de NASA en de ESA voor de komende periode in gedachten heeft. In 2015 wordt de Solar Probe+ gelanceerd, die op slechts 7.000.000 de zon nadert., 7x zo dichtbij als het record. (http://nl.wikipedia.org/wiki/Solar_Probe%2B)

In 2017 wordt de Solar Orbiter (ESA) gelanceerd. Deze wordt de opvolger van de SOHO. Deze zal foto's maken van een nog hogere kwaliteit. Daarnaast zal de SOLO ook de poolregio's en de achterkant van de zon in beeld brengen.

Link to comment
Share on other sites

Dus eigenlijk komt het er ook op neer dat een uitbarsting op de zon aan de oostelijke kant protonen verder naar het oosten en zelf naar de farside voert? Zo passeren deze protonen de aarde niet via de Parker-spiraal.

@Sietse: De lancering van die satellieten mag je waarschijnlijk nog plus x aantal jaren doen ;-) . Meestal zijn al deze satellieten toch te laat klaar door bijv. te weinig budget e.d. Zo zou de James Web Spacetelescoop al moeten gelanceerd zijn, maar dat project heeft ook de nodige vertraging.

Link to comment
Share on other sites

Guest Australis

Correct!

Een coronalgat staat om dezelfde reden ook pas geo-effectief als deze op +/- 30-40° west staat.

En nooit op 30° oost.

Link to comment
Share on other sites

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue. By using this site, you also agree to our Terms of Use and our Privacy Policy.