Jump to content

Coronaal gat centraal op zonneschijf


Joeri

Recommended Posts

Op dit moment staat er een coronaal gat centraal op de zonneschijf. Er wordt verwacht dat de zonnewind afkomstig van dit coronaal gat de aarde zal raken op de 26 en de 27 ste van de maand augustus 2012. Er zou kunnen verstoring optreden in het geomagnetisch veld van de aarde en onder perfecte condities (wat waarschijnlijk niet zal gebeuren) een geomagnetische storm veroorzaken van kp = 5.

Coronale gaten komen vrij vaak voor op het centrum van de zonneschijf tijdens het zonnecyclus-maximum. Tijdens het minimum is er bijna altijd aan de noord-en zuidpool van de zon een coronaal gat aanwezig, maar naarmate de cyclus vordert, komen ze op lagere breedten voor, totdat ze uiteindelijk een equatoriale positie krijgen. Deze equatoriale positie zorgt ervoor dat de zonnewind recht naar de aarde wordt geblazen. Coronale gaten komen het vaakst voor tijdens het maximum, maar meer naar de dalende kant van de cyclus. Dus we kunnen ons op nog enkele fameuze coronale gaten verwachten.

Link to comment
Share on other sites

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue. By using this site, you also agree to our Terms of Use and our Privacy Policy.