Jump to content

Interessante vlekkengroepen


Joeri

Recommended Posts

Ik heb even een topic aangemaakt voor zonnevlekken die niet echt actief zijn (M of X klasse uitbarstingen) maar waar als je wilt iets kunt over schrijven, zodat je daarvoor (tenzij dat het een grote, actieve zonnevlekkengroep is) geen nieuw topic moet aanmaken.

Zonnevlekkengroep 1528

De vlekkengroep is niet echt bijster actief maar heeft wel al mooie uitbarstingen geproduceerd. Zie het filmpje van het nieuwe youtube-kanaal (http://www.youtube.com/SpaceWeatherLive).

Link to comment
Share on other sites

Ja, het is idd oude zonnevlekkengroep AR1520. Dat er niet meer zoveel van overblijft gebeurt zeer vaak bij actieve zonnevlekkengroepen. Ik denk niet dat er op de farside van de zon nu iets is dat actief kan flaren. Maar je weet nooit he  ;) , er kan altijd wel eens iets ontwikkelen ...

Er zijn momenteel wel veel vlekkengroepen op de zon. Het is ondertussen wel duidelijk dat we het maximum naderen ...

Link to comment
Share on other sites

Het ging om een langdurige C-klasse uitbarsting van het gebied met een heldere CME, de hoofdmoot van de CME is niet naar ons gericht maar zal de Aarde mogelijks wel treffen met mogelijks actieve condities voor de hoge breedtegraad. De geschatte CME snelheid was 470km/sec.

Bijgevoegd is een beeld van de Stereo sonde die mooi de CME aangeeft die deels naar ons gericht is.

Link to comment
Share on other sites

Rond zonnevlekkengroepen 1540 en 1544 was twee uur geleden een M klasse uitbarsting. Aangezien het om een Long Duration Event ging, zal er hoogstwaarschijnlijk een CME zijn vrijgekomen. Indien er een CME is vrijgekomen, is er kans dat een deel van de CME ons zal raken.

Link to comment
Share on other sites

  • 3 months later...
  • 3 months later...

De CME vertreksnelheid was ongeveer 700km/sec en was te zien op STEREO en LASCO beelden, meeste ten noorden van de ecliptica dus erg veel zullen we niet merken. Impact wordt verwacht vroeg op 15 maart. Verwachte Kp-index 5 met een noordelijk gericht IMF.

De langdurige C-klasse uitbarsting van vannacht lijkt op het eerste zicht ook een CME te bevatten, nog geen LASCO beelden beschikbaar. Gezien de locatie zal dit niet Aardgericht zijn.

Link to comment
Share on other sites

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue. By using this site, you also agree to our Terms of Use and our Privacy Policy.