Jump to content

Zonneactiviteit AR1504


Joeri

Recommended Posts

Guest Rens v.d. Pols

Er zijn nu 3 korte M1-flares van die zonnevlekkengroep gekomen.

Echt super interessant lijkt die groep nog niet te zijn nee.

Link to comment
Share on other sites

mooie M1.24, nagenoeg zeker dat er CME is mee vrijgekomen. Zal mooie impact kunnen leveren maar niet dat ik er veel kansen door verwacht. Wachten op verdere beelden om te analyseren.

UPDATE: uit eerste beelden blijkt het hoofddeel van de CME ten zuiden van de ecliptica gericht te zijn, verwacht geen helder deel naar de Aarde, enkel een glansing blow vrees ik.

Update 2: CME snelheid om en bij de 500km/sec. OP stereo vrij helder maar op LASCO toch vrij zwak. Merendeel idd ten zuiden van ecliptica, slechts klein deel naar de Aarde. Lijkt eerder een schampschot te worden

Link to comment
Share on other sites

Zonneactiviteitsupdate 14 juni 2012

Afgelopen 24h

Na een rustigere periode heeft zonevlekkengroep 1504 de hogere activiteit terug bereikt met zeer veel C-klasse uitbarstingen en een erg lange M1.2 klasse uitbarsting. Die lange uitbarsting ging gepaard met een gedeeltelijke halo CME die goed zichtbaar was op de STEREO beelden; SOHO data was niet toereikend om het goed in te schatten. De snelheid van de CME is op de STEREO beelden ongeveer 500km/sec; hoewel SWPC aangeeft dat het tussen 700 en 800km/sec zou liggen.

Wat mogen we vandaag verwachten?

De regio is gegroeid en het heeft ook een sterkere magnetische structuur ontwikkelt: beta-gamma-delta. De kans op verdere M-klasse uitbarstingen is zeker niet uitgesloten.

Zal de M1 iets van effect hebben op Aarde?

De impact overmorgen zal niet groot zijn, enkel als de Bz echt langdurig zuid gaat voor meer dan 2h is er waterkansje (zoals bij de laatste CME's die onverwachts naar Kp5 ging en Kiruna naar -1000) maar we schatten de kans in op slechts 5% op de gemiddelde breedtegraad.

Link to comment
Share on other sites

Nieuwe uitbarsting: M1 Het is niet zo'n lange opbouw als gisteren maar het is zeker geen impulsieve zonnevlam. Ik vermoed dat er een CME is bij vrijgekomen. De positie van vandaag is zeer gunstig, maar misschien is de CME (als er al een is) te zwak voor poollichtkansen

Link to comment
Share on other sites

Alweer een long duration event, zal zeker terug CME bij zitten. De huurtijd lijkt idd wat korter maar het stijgt momenteel nog (M1.88 op dit ogenblik) dus het lijkt toch eerder iets sterker als gisteren te worden hoewel ik liever een M8 long duration zou willen zien om echt van een poollichtkans te gaan spreken.

Update: Piek op M1.91

Update 2: toch niet... M1.92 na 7minuten te blijven hangen op M1.91 :P

Link to comment
Share on other sites

De blauwe lijn in de GOES X ray grafiek toonde al aan dat de uitbarstingwaarde ging dalen. En inderdaad, hij daalt momenteel. Misschien nog een stijging?

De zonnewind dichtheid is plots ook zeer hoog.

Link to comment
Share on other sites

Ik denk dat we nog eens 24h gaan moeten wachten op een volgend long duration event :D

De dichtheid is idd wat vreemd aan het doen, gezien er niks echt onderweg is lijkt het me eerder om foutieve meting(en) te gaan. Ook jammer dat EPAM er ook de brui aan geeft

UPDATE:

Het lijkt me een betere CME dan gisteren en ook groter deel dat naar de Aarde gericht is, de snelheid van de CME zou ook hoger liggen (1000km/sec) al is het wat wachten op verdere data om dit te bevestigen.

Link to comment
Share on other sites

Zonneactiviteitsupdate 15 juni 2012 1h00

Afgelopen 24h

Hetzelfde weerbeeld als gisteren met een langdurige M1.9 uitbarsting van zonnevlekkengroep 1504, de regio is nog verder gegroeid en behoud de beta-gamma-delta configuratie. De CME die vrij kwam bij de M1.9 is goed naar de Aarde gericht met vertreksnelheid van 1000km/sec.

Komende 24h

M-klasse uitbarstingen zijn waarschijnlijk, enkel als de regio verder evolueert mogen we groter uitbarstingen verwachten.

Poollichtkans door de CME?

Nee, daar was het nog iets te licht voor. Er wordt verwacht dat de CME van de M1.9 de eerdere CME zal inhalen en we mogelijks gecombineerde impact zien. Zeg nooit nooit natuurlijk maar de kans is eerder 5% dus zeker niet hopen op heuse storm. Impacttijd ergens laat morgen maar eerder op 16/17 juni.

Verwachte Kp index nacht 16 op 17 juni: 5

Link to comment
Share on other sites

Zonneactiviteitsupdate 16 juni

Het lijkt er steeds meer op dat zonnevlekkengroep 1504 zich vervoegd met 1505; beide regio's schoven naar elkaar toe en er lijkt magnetische connectie te komen. Dit kan inderdaad de activiteit een boost geven maar vooralsnog is het erg rustig met slechts kleine C-klasse uitbarstingen. De regio is wel gegroeid de afgelopen 24h maar de magnetische delta structuur is het wel kwijt en blijven we met een beta-gamma gebied.

De kans op een M-klasse uitbarsting blijft, maar de kansen lijken in te krimpen.

UPDATE:

Momenteel zien we de aankomst van een coronale massa uitstoot (CME) ter hoogte van de ACE satelliet, de zonnewindsnelheid steeg met 88.1km/sec naar 414.5km/sec. De plasmawolk doet er dan nog ongeveer een uur over om de Aarde te bereiken.

Zonnewind snelheid 414.5km/sec & dichtheid 1.0p/cm3

IMF Bt (sterkte): 8.2nT - Bz: -0.7nT

Link to comment
Share on other sites

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue. By using this site, you also agree to our Terms of Use and our Privacy Policy.