Jump to content

SOHO blijft!


Recommended Posts

Zeer goed nieuws voor de zonnefysici, het paradepaardje van ESA en NASA heeft nieuwe financieringen ontvangen om de missie te kunnen verlengen. Sinds de lancering in 1995 heeft SOHO ons een beter inzicht gegeven op onze zon en onze kennis van onze ster aanzienlijk vergroot. De missie van SOHO zal nu verlengd worden van april 2007 naar december 2009.

Gedurende de komende jaren zullen vijf nieuwe ruimtesondes gelanceerd worden en SOHO vergezellen in zijn baan. De ESA in betrokken in twee ruimtetuigen, de Japanse ruimtevaartorganisatie ISAS/JAXA zal later dit jaar hun ruimtetuig Solar B lanceren. Volgend jaar wordt door ESA Proba-2 gelanceerd, deze zal ook enkele instrumenten in zich hebben om de zon te bestuderen waaronder een vergelijkbare camera van de SOHO's EIT. Dez ecamera zal nu ook in staat zijn om de uitbarstingen die SOHO's EIT camera zag ook te volgen als ze de ruimte in geslingerd worden. Later op het jaar plant NASA de lancering van STEREO en in 2008 de Solar Dynamics Orbiter, SOHO speelt hierbij een cruciale rol en zal STEREO assisteren in de analyses van de observaties van het ruimtetuig.

Link to comment
Share on other sites

Guest SpaceKris

Inderdaad zeer goed nieuws, binnen 10 jaar zullen we niet enkel op onze televisie een weerbericht kunnen zien over onze regio maar ook een astronomisch weerbericht kunnen zien want hoe meer ruimtesondes de zon in de gaten houden hoe beter we haar kunnen onderzoeken en haar grillen proberen te voorspellen. Zonnewaarnemingen zullen in de toekomst nog belangrijker worden dan nu al het geval is en ik ben blij dat verschillende ruimtevaartagentschappen dit ingezien hebben. Dit goed nieuws is ongetwijfeld te danken aan de meer dan succesvolle missie van de Europees/Amerikaanse ruimtesonde SOHO !

Link to comment
Share on other sites

Guest christophe

Mooi om te horen dat de SOHO nog eventjes blijft hoewel hij het toch moeilijker en moeilijker krijgt, hij is dan ook al meer dan 10 jaar in de ruimte. Laten we enkel hopen dat zijn opvolger(s) dezelfde instrumenten aan boord zullen hebben zodat we zowel een CME kunnen zien afkomen met de coronograaf als uitbarstingen waarnemen (hierover was een tijd geleden wat onenigheid).

Link to comment
Share on other sites

Guest Rens v.d. Pols

Nou het is in ieder geval mooi dat de SOHO nog even blijft. Is best wel handig zeker voor de CME's ja. Ik denk wel dat het wel zo verstandig is dat zijn opvolger dezelfde dingen aan boord heeft. Is wel handig voor het komende mooie maximum. Maar dat de SOHO nog even blijft is vooral handig voor de komende twee jaar, want voor het maximum wil er waarschijnlijk ook nog wel eens een CME komen die we op de zonnefoto's kunnen zien...

Link to comment
Share on other sites

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue. By using this site, you also agree to our Terms of Use and our Privacy Policy.