Jump to content
  • 0

Wat bij een S5 protonenstorm?


Joeri

Question

7 answers to this question

Recommended Posts

We hebben het al eens meegemaakt en overleeft! Dit was tijdens de fameuze oktoberstorm van 2003 die menigen in België en Nederland levendig herinneren. In bijlage de protonenstorm grafiek waarbij het even buiten de grafiek ging en dit naar aanleiding van de X17 uitbarsting, die al na 18h aankwam op Aarde (één van de snelste CME aankomsten ooit). Dit leidde tot een extreme storm van Kp9. We hadden toen ook een erg zuidelijke Bz waarde van -30nT ;-)

Wat zijn nu de gevaren? Zie dit artikel op onze hoofdsite.

In het geval van een protonenstorm van de S5 klasse kan dit gehele satellieten uitschakelen alsook een zware radio black-out en verhoogde straling voor de vliegtuigen in de lucht. Astronauten mogen dan in alle geval geen EVA's meer uitvoeren.

Link to comment
Share on other sites

dat is gehele larie ;-) er kunnen problemen voordoen maar zeker niet globaal en dit ENKEL wanneer een CME (meest vanuit een super X flare) een erg zware geomagnetische storm triggert (dus Bt van 40nT en Bz -30nT) omdat enkel dan de transformatoren problemen kunnen ondervinden. De elektriciteitsbedrijven zijn hiervoor deels bestand door ongebruikte leidingen in dienst te stellen waarlangs de druk eraf kan en zo geen transformatoren gaan ontploffen.

Tijdens de zware storm in eind jaren 90 dacht ik, was enkel de stad quebec zonder stroom gevallen.

Het enige verschil nu buiten vroeger is dat de mens meer technologie gerelateerd is geworden en dit mogelijks extra hinder kan opleveren.

Zelfs héél vroeger, toen we nog geen satellieten de lucht in hadden, was er bij zware geomagnetische stormen de telegraafpalen die spontaan ontbranden en grote branden stichtten. We zijn nu wel beter gewapend dan toen maar neemt niet weg dat er problemen kunnen optreden.

Link to comment
Share on other sites

Satellieten kunnen schade oplopen door protonenstormen, maar er zijn satellieten die zich in de buitenste lagen van de atmosfeer bevinden (heb ik gehoord?). Over het algemeen zijn deze satellieten goed beschermd. Maar nu heb ik ergens gelezen dat de zonnewind de buitenste lagen van de dampkring naar binnen blaast waardoor deze inkrimpt. Is het mogelijk dat dit kan en zo satellieten in de buitenste lagen van de aardatosfeer niet meer beschermd zijn?

Link to comment
Share on other sites

Klopt, daarom zijn de meeste bedrijven met hun satellieten geabonneerd op diverse alerts van de oficiële instanties om zo de satellieten in lagere baan te brengen bij grote stormen. Andere zijn er dan weer beetje tegen beschermt. ACE bvb blijft gewoon waar hij hangt met als gevolg dat deze tijdelijk verblind raakt en we dus foutieve gegevens binnenkrijgen maar de satelliet werkt wel nog.

Link to comment
Share on other sites

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue. By using this site, you also agree to our Terms of Use and our Privacy Policy.