Jump to content

Zonneactiviteit 1401 en 1402


Vancanneyt Sander

Recommended Posts

De nieuwe zonnevlekkengroepen die sinds eergisteren tevoorschijn kwamen aan de rand van de Zon zorgden al voor héél wat spektakel met diverse C klasse uitbarstingen en deze ochtend ook met een M klasse uitbarsting.

De langdurige C klasse uitbarsting van gisteren kwam van zonnevlekkengebied 1402, bij deze gebeurtenis kwam een vrij grote coronale masse uitstoot (CME) vrij die mogelijks de Aarde met een schampschot zal raken maar het effect op Aarde zal normaal nauwelijks te merken zijn.

Beide groepen zijn magnetisch complex met een beta/gamma classificatie (hoewel men dit terug beta had opgeplakt) waardoor de kans op nieuwe uitbarstingen wel vrij hoog is.

Link to comment
Share on other sites

Update 18 januari:

Zonnevlekkengroepen 1401 en 1402 houden zich erg rustig, de activiteit van deze indrukwekkende groepen is teruggelopen naar het B niveau met slechts af en toe meer een C klasse uitbarsting. Toch kenden deze twee regio's een groei ten opzichte van gisteren en zijn ze beiden ook magnetisch complexer geworden met een Beta-gamma classificatie, dit wil dus zeggen dat de kans op M klasse uitbarstingen er nog steeds inzit.

Link to comment
Share on other sites

Update 19 januari:

Vandaag, 18 januari, zagen we een filamentuitbarsting van regio 1399 (B9 flare) welke gepaard ging met een heldere gedeeltelijke halo coronale massa uitstoot (CME). Deze CME zal weinig effect veroorzaken hier op Aarde.

Zonnevlekkengebied 1401 zorgde voor een vrij korte M1,74  klasse uitbarsting; van deze uitbarsting is nog niet zeker of er een CME mee gepaard ging.

Wat verwachten we voor 19 januari: de kans op M klasse uitbarstingen blijft bestaan voor regio 1401 maar gezien deze regio's relatief rustig zijn hoeven we geen kleppers te verwachten.

In bijlage een afbeelding van de CME van de filamentuitbarsting gezien vanaf de Stereo Behind ruimtesonde.

Link to comment
Share on other sites

Ik vind dit allemaal heel interessant maar ik ben een totale beginner hierin, maar ik wil graag meer leren.  :D Ik volg al die grafiekjes eigenlijk pas sinds een week. Zo'n M2,86 uitbarsting, hoe vaak komt dat voor?

Link to comment
Share on other sites

Er is momenteel een zware uitbarsting aan de gang rond zonnevlekkengroep 1402, welke in principe de minste kans had op een grote uitbarsting vandaag. De regio verrast ons dus met een M3 klasse zonnevlam die bovendien erg lang duurt.

Door deze lange duur kunnen we al meteen stellen dat er een coronale massa uitstoot (CME) heeft plaatsgevonden. De uitbarsting was snel te zien op de EPAM monitor welke al aangeeft dat er een deel van de CME die hierbij vrijgekomen is ook naar de Aarde gericht is, eerste schatting van de snelheid is 900km/sec. De Stereo beelden lijken dit vermoeden ook te bevestigen.

Meer updates worden uiteraard geplaatst.

@Sietse: Welkom op het forum! M klasse uitbarstingen zijn niet zeldzaam, het is moeilijk om daar een getal op te plakken hoe vaak dit kan voorkomen. Veel hangt namelijk af van de zonnevlekken zelf, hoe complexer die in elkaar zit, hoe meer kans dat ze gaan plaatsvinden.

Link to comment
Share on other sites

Quote

Hoe lang duurt het ongeveer voordat het CME de aarde bereikt?

Dit hangt uiteraard af van de vertreksnelheid va de CME, maar de precieze aankomsttijd is erg moeilijk te voorspellen (zelfs voor de specialisten) wegens vele invloeden in ons zonnestelsel. Algemeen genomen zal je, afgaande van een snelheid van 900km/sec, mogen rekenen op 2 dagen.

Update 17h03:

De uitbarsting klokt af op M3.22 en duurde meer dan 1h!

Het levert superbeelden op de SDO

Update 17h09:

De CME die te zien was op de Stereo beelden breid goed uit en is duidelijk naar de Aarde gericht!

We doen nog geen speculaties voor poollichtkansen, we wachten eerst verdere gegevens af ;-)

Link to comment
Share on other sites

We hebben zopas de difference movies bij de zonnebeelden van stereo geplaatst. Op de difference beelden zijn CME's beter te herkennen.

Dus in bijlage zien we de CME die nu gelost wordt maar interessant is dat we twee CME's zien in de beelden. Of ze beide gelinkt zijn aan de M3 uitbarsting is nog niet zeker, kort voor de M3 was er nog een korte C klasse uitbarsting.

Link to comment
Share on other sites

Even excuseren voor de drievoudige alert die was verstuurd. Dit had niet mogen gebeuren maar het gebeurde toch. Oorzaak was de zeer langdurige M klasse uitbarsting van daarnet. We hebben een fix toegepast die het zou moeten oplossen. Onze excuses!

Intussen zien we dat de tweede CME de eerste CME heeft ingehaald. SOHO beelden zijn nog niet beschikbaar voor wat meer te weten van de precieze richting van de CME

Link to comment
Share on other sites

Het gaat om een zeer  langdurige uitbarsting die wel een poollichtkans kan veroorzaken! Volgens de eerste berekeningen zal het schokfront aankomen op 21 januari rond 22h (+ en - 7h marge).

Update 22h:

De SOHO beelden zijn er ook die een erg grote volledige halo CME tonen. Hoofdmoot lijkt niet naar ons te gaan maar de kans op grote geomagnetische storm blijft. Als ik gokje mag wagen is een Kp van 7 niet uitgesloten.

Link to comment
Share on other sites

Activiteitsupdate 19 januari 23h25

Synopsis activiteit 19 januari

De zonneactiviteit was vandaag hoog met natuurlijk de zware M3.2 klasse uitbarsting van zonnevlekkengebied 1402. Deze uitbarsting ging gepaard met een volledige halo CME en vertrok met een snelheid van ongeveer 1000km/sec.

Verwachting zonneactiviteit 20 januari

Regio 1402 blijft, ondanks de M3 uitbarsting, de magnetische classificatie Beta behouden, de kans op verdere grote uitbarstingen van dit gebied zijn niet erg hoog. Regio 1401 blijft wel groeien en behoud haar beta-gamma classificatie. De kans op nieuwe M klasse uitbarstingen wordt geschat op 50%.

Krijgen we poollichtkansen?

De hoofdmoot van de CME mist ons helaas, de verwachte Kp index zou 5 bedragen. De kansen op poollicht voor de Lage Landen blijft dan ook maar een schamele 5%. De hoge breedtegraad zal wel een mooi schouwspel krijgen. Maar niet getreurd, als het schokfront op zaterdagavond aankomt is het niet uitgesloten dat deze toch zwaarder zou uitpakken, dus kom geregeld langs op onze website voor een actuele status.

Link to comment
Share on other sites

Guest Rens v.d. Pols

Hoezo zou het schokfront zwaarder gaan uitpakken als het zaterdagavond aankomt?

Dit is toch wat later dan je in eerste instantie dacht van de aankomst van het schokfront hier?

Link to comment
Share on other sites

Wel Rens, Het gaat om een erg heldere en snelle CME uitbarsting. De LASCO difference beelden (onder zon -> zonnebeelden -> lasco) zeggen eigenlijk alles: heldere full halo CME. Als we de lasco beter bekijken is toch voor een goed deel naar de Aarde gericht. Ik verwacht dan ook een vrij sterke impact met in eerste fase een kans om poollicht te zien.

Bij aankomst van het schokfront zal het Bz component zuidwaarts slaan en dan vallen de kansen te pakken ;-) Kp7 is zeker niet uit te sluiten.

Zoals je wellicht al aanvoelt zal het nowcasten worden...

Zonnevlekkengebied 1401 heeft een zwakke delta structuur, kans op zware uitbarstingen van dit gebied blijft, hoewel de regio zich erg rustig gedraagt.

Update 18h40:

Het is terug erg rustig op de zon maar de zonnevlekkengroepen 1401 en 1402 blijven voor prachtige beelden zorgen door de ogen van SDO. De M3 uitbarsting van gisteren heeft toch een protonen event op gang getrokken, nog steeds onder het stormniveau maar dit is toch een bevestiging dat de CME naar de Aarde gericht is. Een protonen event gebeurt normaal kort na een zware uitbarsting gezien deze deeltjes versneld worden tot de snelheid van het licht; het is dus en atypisch fenomeen bij de M3 flare.

Intussen zien we op de EPAM plot ook dat het schokfront onderweg is. Met nog 24h te gaan blijft het vooralsnog afwachten wat de precieze impact zal veroorzaken. Doch blijven we positief en hopen we op een boeiende zaterdagnacht!

Link to comment
Share on other sites

Activiteitsupdate 20 januari

De zonneactiviteit was erg laag met geen enkele noemenswaardige uitbarsting. De achtergrond straling bleef rond B8 hangen en pas rond middernacht kwam er wat fluctuatie met kleine C klasse uitbarstingen.

De twee voornaamste regio's, 1401 en 1402 bleven stabiel en behouden nog een kans op een M klasse uitbarsting. Gezien ze erg rustig blijven lijkt de kans echter klein.

Link to comment
Share on other sites

Activiteitsupdate 21 januari

De zonneactiviteit was laag vandaag met maar enkele kleine C klasse uitbarstingen van en plage en 1402.

Het lijkt over en uit te zijn met zonnevlekkengroepen 1401 en 1402. Beide regio's krimpen in en vormen dus maar een kleine bedreiging meer voor grote uitbarstingen. Het zal dus wachten zijn op een nieuwe actieve zonnevlekkengroep om de activiteit terug op te krikken...

Link to comment
Share on other sites

Zonneactiviteitsupdate 23 januari 7h

Deze nacht was er een M8 klasse zonnevlam van zonnevlekkengroep 1402 met bijhorende CME. Meteen na de uitbarsting kwam een protonenstorm op gang die boven event level uitkwam, een S1 klasse protonenstorm is nu actief, deze kan nog aanzwellen tot S2. De hoofdmoot van de CME zal de Aarde niet treffen, de hoofdmoot gaat ten noorden van de ecliptica maar vermoedelijk gaan we wel een aardige impact mogen verwachten! Het is momenteel nog te vroeg om van een poollichtkans te spreken. Mocht dit het geval zijn gaan we dit meteen laten weten!

UPDATE

Eerste berekening van de snelheid van de CME 1130km/sec! Als het van Stereo behind afhangt toch vrij recht naar de Aarde! Aankomst schokfront binnen 38-40h!

We blijven updates verzorgen dus hou ons goed in het oog!

PS.: de mailalerts werden deze nacht niet gestuurd, we bekijken dit probleem. De tweets zijn wel doorgekomen.

Link to comment
Share on other sites

Guest Rens v.d. Pols

Een M8.7! Toe maar, dat is een mooie onverwachte uitbarsting van de zonnevlekkengroep!

Mooie lange uitbarsting weer! Zou toch een redelijk gunstige richting hebben deze uitbarsting!

Herkansing van de M3 op komst en een betere dit keer?

Link to comment
Share on other sites

Guest Ruben Weytjens

Ziet er zeer goed uit voor noorderlichtkansen. Maar ik vrees dus dat we vanwege de bewolking tot halverwege Duitsland moeten rijden om iets te zien. .

Ondertussen bijna een S3 op de NOAA Space Weather Scale for Solar Radiation Storms

Biological: radiation hazard avoidance recommended for astronauts on EVA; passengers and crew in high-flying aircraft at high latitudes may be exposed to radiation risk.***

Satellite operations: single-event upsets, noise in imaging systems, and slight reduction of efficiency in solar panel are likely.

Other systems: degraded HF radio propagation through the polar regions and navigation position errors likely.

Link to comment
Share on other sites

Guest Ruben Weytjens

Ondertussen wijzen de eerste prognoses op een aankomst reeds dinsdagavond.

http://www.swpc.noaa.gov/wsa-enlil/cme-based/

Dat zou goed nieuws kunnen zijn, zeker voor het oosten van het land.

Link to comment
Share on other sites

Guest Rens v.d. Pols

Over de precieze gang van de bewolking zullen we dinsdagochtend op zijn vroegst pas wat kunnen zeggen. Ik denk in eerste instantie dat we op dinsdag wel een redelijke kans maken op goede opklaringen.

Een S3 protonenstorm maar liefst! Zonnevlekkengroep 1402 heeft er ineens wel zin in he! :D

Link to comment
Share on other sites

S3 is erg lang geleden ;-) jaren geleden denk ik zelfs!

UPDATE 13h00

Net voor de M8 uitbarsting was er een langdurige M1 uitbarsting van hetzelfde gebied, mogelijks is er bij deze uitbarsting iets gebeurt welke de erg zware M8.7 uitbarsting veroorzaakte.

En na al die jaren sneeuwt het terug op de SOHO beelden ;-)

Update 13h15

Op de difference beelden van LASCO C2 zien we een erg grote CME die overduidelijk goed naar de Aarde is gericht. De snelheid waarmee alles vertrok is nog wat groter dan aanvankelijk gedacht: 1800km/sec!

Difference filmpje van de CME!

Link to comment
Share on other sites

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue. By using this site, you also agree to our Terms of Use and our Privacy Policy.