Jump to content

Actieve zonnevlekkengroep 1302


Guest Rens v.d. Pols

Recommended Posts

Guest Rens v.d. Pols

Deze middag vond er een krachtige X1.49 uitbarsting plaats op de zon. Er wordt gezegd dat de uitbarsting veroorzaakt is door een nieuwe actieve zonnevlekkengroep aan de oostkant van de zon!

Gisteren kwam er al een M1.87 vanaf en nu een X1.49. Als het meezit kunnen het weer een paar spannende dagen voor ons worden!

Dit jaar is de zon erg actief geworden na een lange rustige periode in het minimum. We hebben nu regelmatig X-flares. Geweldig dit! :D

Link to comment
Share on other sites

Guest Rens v.d. Pols

En na de X1.49 uitbarsting van de week zojuist weer een flinke uitbarsting van zonnevlekkengroep 1302: een X1.91! :D

De zonnevlekkengroep zit nog iets te ver naar links dus de uitbarsting zal niet helemaal naar de aarde gericht zijn.

Meer van dit soort uitbarstingen de komende dagen zou voor ons heel gunstig worden voor een eventuele poollichtkans.

Link to comment
Share on other sites

De laatset X flare zou toch op de rand plaats hebben gevonden, waarnemers zagen het goed aan de rand van 1295.

1302 is magnetisch erg complex en zal dus wellicht nog zwaar uit de hoek kunnen komen, het is ook de allergrootste van SC24 en met blote oog zichtbaar bij zonsopkomst ;-)

Momenteel is de positie van de vlek nog ongunstig maar de kansen op aardgerichte uitbarstingen neemt wel toe.

Link to comment
Share on other sites

Guest Rens v.d. Pols

Kun je dat met beelden bevestigen?

Spaceweather heeft het gewoon op zonnevlekkengroep 1302 gehouden.

Inmiddels vlak na de X1.91 flare is er een lange M7.12 flare aan de gang momenteel.

Link to comment
Share on other sites

De X1 en M7 is idd van 1302 en de laatste uitbarsting was een partial halo CME, LASCO diff toont het schoon. Snelheid 1000km/sec en zal dus de CME van de X1 inhalen (die was maar 400km/sec).

Kansen op poollicht zijn er nog niet maar het begint alvast veelbelovend te worden als de zonnevlekkengroep actief zal blijven.

PS.: overmoed dat de protonenstorm nog zal aandikken, kansje naar S2?

UPDATE:

De M7 was een asymmetrische full halo CME, erg groot en helder. De kans op poollicht blijft klein maar niet onbestaand (Kp 6 is zeker mogelijk, mogelijke meer). Updates zullen nog volgen!

Link to comment
Share on other sites

Guest Rens v.d. Pols

Zo sloom maar voor zo'n lekkere uitbarsting? Nu maakt dat nog niet zoveel uit omdat de zonnevlekkengroep nog niet erg goed naar ons gericht staat. Dan zullen wij er nog niet al teveel van gaan merken.

Actueel staat de activiteit op M1.74 en loopt weer lichtjes omhoog. Een nieuwe mooie uitbarsting in de maak?

Update 1: Nu een M1.8, de trend is snel stijgend geworden, daar gaan we weer! :D

Update 2: Het is een M3.1, weer een kleine uitbarsting. Heerlijk om te zien deze hoge waardes van de zonneactiviteit! :D Hopelijk komt er snel nog een zeer grote mooie uitbarsting!

Link to comment
Share on other sites

Guest Australis

Ik verwacht er niet al te veel van!

Het zal de eerste keer zijn dat een zonnevlek op die locatie een grote impact op de aarde heeft. Alleen al vanwege het feit dat de Parker spiralen een grote invloed op de propagatie richting heeft.

De mensen achter 'spaceweather.com' zitten schijnbaar dicht bij het vuur qua informatie voorziening. Maar het valt mij de laatste tijd wel op dat er regelmatig sprake is van hoge mate van sensatie!

Link to comment
Share on other sites

Ik verwacht er ook niet superveel van en idd er zijn sites die al hoge poollichtkansen voorschrijven maar kmoet et eerst nog zien ;-). Mocht ze centraler staan dan is er wel degelijk een kans maar zoals je zegt is het idd vanaf ongunstige positie en kunnen we hoogstens het schampschot verwachten die mss in combinatie met het coronaal gat wat zwaarder kan uitvallen. Maar meer dan Kp 6 verwacht ik ook niet. (nowcasten :D)

Aankomst nrml na middernacht verwacht.

Ik wacht nu wel op een volgende grote uitbarsting, 1302 houd zich rustig...

UPDATE:

OK net als ik zeg dat het rustig is in 1302 barst die uit met een M3. Meteen naar buiten gehold om het nog even snel te zien door m'n H-alpha kijker: subliem zicht ;-)

Link to comment
Share on other sites

Guest Rens v.d. Pols

Met meest C-activiteit is het iets rustiger nu met zonnevlekkengroep 1302. De protonenstorm wordt wel iets krachtiger langzamerhand. Zou de zonnevlekkengroep zich opmaken voor een grote uitbarsting?

Link to comment
Share on other sites

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue. By using this site, you also agree to our Terms of Use and our Privacy Policy.