Jump to content

Activiteit zonnevlekkengroepen 1263 en 1261


Vancanneyt Sander

Recommended Posts

Het was de afgelopen dagen al erg actief op onze zon met twee kanjers van zonnevlekkengroepen. Zo mochten we ook al enkele zware zonnevlammen noteren met als zwaartepunt een M9 klasse zonnevlam.

Door een technisch probleem op de website werden jullie hier niet van op de hoogte gebracht per mail en per tweet, deze problemen zijn vanaf nu van de baan zodat je weer meteen op de hoogte bent van de komende activiteit. We volgen het alvast nog even op, alsook de activiteit op de zon.

Momenteel zijn de groepen 1263 en 1261 nog in staat om nog zware uitbarstingen naar Aarde af te vuren, er is zelfs een kleine kans op een X klasse zonnevlam. Voor poollicht is het nog veel te vroeg, de long duration M1 klasse zonnevlam van zonnevlekkengroep 1261 is helaas nog te zwak voor onze regionen. De aankomst van dit front wordt op 5 augustus verwacht.

Link to comment
Share on other sites

Guest Rens v.d. Pols

Zojuist heeft er een M6.07 plaatsgevonden. De activiteit daalt maar langzaam terug dus het wordt een mooie long duration flare! :D

Link to comment
Share on other sites

Dank voor de update Australis ;-)

M1 was idd te zwak en te kort voor onze regionen. Hopelijk komende dagen betere flares.

Ps: tvalt niet goed als er nu poollichkansen komen, ik zit in de Kp 8 zone :-s

Update 0h04: volgens NOAA had de CME slechts een snelheid van 624km/sec en dus onvoldoende voor poollichtkansen in onze regionen. De kans op grote tot zware uitbarstingen van deze twee zonnevlekkengroepen blijft bestaan

Link to comment
Share on other sites

Guest Australis

Afkomstig van regio 11261.

De flare had een duur van slecht 6 minuten waarbij de 10 MeV proton drempel heeft de 10 pfu werd overschreden. Met een Type II radio burst van 600 km/sec, zal deze CME de aarde vermoedelijk op Zondagnacht 7 Augustus 2011 om 03:41z bereiken. Het IMF zal (in tegenstelling tot mijn vorige posting) naar het noorden draaien.  'National Solar Observatory' heeft de (GONG) kaart gewijzigd.  >:(

De kans op noorderlicht lijkt nihil.

 

Link to comment
Share on other sites

UPDATE zonneactiviteit voor 5 augustus

Zonnevlekkengroep 1261 vertoont lichte achteruitgang maar krijgt toch nog een beta-gamma-delta als magnetische configuratie. Zonnevlekkengroep 1263 blijft stabiel en behoud zijn magnetische configuratie. Voor beide vlekken is de kans nog steeds bestaande voor M-klasse uitbarstingen met een kleine kans op een groter event.

Link to comment
Share on other sites

Guest Rens v.d. Pols

De activiteit is inderdaad vrij rustig nu. Het schommelt in de B meest en af en toe in de C. De protonenstorm blijft wel goed op peil.

Hopelijk komen er meer uitbarstingen maar het wordt langzamerhand minder gunstig omdat de zonnevlekkengroepen aan het wegdraaien zijn.

Link to comment
Share on other sites

Guest Rens v.d. Pols

Wow, wat een vette uitbarsting! :D

Of deze zeer grote uitbarsting effect voor ons kan hebben dat ligt eraan of er voldoende CME is vrijgekomen(het liefst een full halo CME natuurlijk) en de vertreksnelheid van de uitbarsting groot genoeg is.

Mooi om te zien hoe er weer een mooie protonenstorm ontstaan is door de uitbarsting.

Link to comment
Share on other sites

De uitbarsting, afkomstig van zonnevlekkengroep 1263, is niet naar de Aarde gericht. Wel zien we de klein effect van de protonenstorm die het teweeg bracht. Zelfs als er een klein aardgericht deel inzit dan is vet effect erg miniem wegens de positie van de vlek op de zonneschijf.

Link to comment
Share on other sites

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue. By using this site, you also agree to our Terms of Use and our Privacy Policy.