Jump to content

14 november 2008: voordracht poollicht op Urania


Guest didiervh

Recommended Posts

Guest didiervh

Op vrijdag 14 november om 20h30 kan je op Urania een voordracht over "Op zoek naar het poollicht tijdens een zonne-minimum" door medewerkers van Volkssterrenwacht Philippus Lansbergen bijwonen.

Medewerkers van Volkssterrenwacht Philippus Lansbergen te Middelburg deden tussen 6 april 2000 en januari 2005 aardig wat waarnemingen van poollicht in Zeeland. De afgelopen jaren is het relatief rustig op de zon en (dus ook) met het Nederlandse poollicht, maar niet met hun drang om meer van dit bijzondere natuurverschijnsel te zien en te weten te komen. Vandaar dat Rijk-Jan Koppejan en Jan Koeman in maart 2008 het poollicht gingen opzoeken.

Ze waren te gast bij radio-astronoom Rob Stammes en zijn echtgenote Threes van Nieuwenhoven, die zich daar gevestigd hebben in het voormalige dorpshuis van Straumnes bij Laukvik op het eiland Austvagoya. Voor een poollichtliefhebber is deze plek recht onder de aurora-ovaal de beste garantie op een regelmatige portie poollicht, of de zon nu wel of niet actief is. Bovendien zijn de Lofoten, een eilandengroep voor de Noorse kust op 68 graden noorderbreedte, ook overdag van een adembenemende schoonheid.

De toegang is 5 euro, voor Uranialeden gratis.

Tot dan!

Didier

www.urania.be

Link to comment
Share on other sites

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue. By using this site, you also agree to our Terms of Use and our Privacy Policy.