Jump to content
  • 0

Aanhoudende S3


Ferdie

Question

Ik zie al,een dagen S3 (zonnestorm) met af en toe een dipje naar S2. ER staat bij de opmerkingen dat dit per zonnecyclus ongeveer 10x voorkomt. Dat het nu al een tijdje aanhoud terwijl we in een afnemende cycles zitten, lijkt me dit wel,bijzonder. Hoe denied jullie daarover?

Zonnevlekgroep 12673 heeft al bijzondere acties afgegeven, zelfs nu die voor ons naar de achterkant verdwijnt. Re zijn Moore beeliden van, (SDO). Zijn er ook dergelijke beelden van de niet zichtbare zijde van de Zon? Ik graag willed monitoren hoe zich dit ontwikkeld, de komende (ongeveer) 12 Dagen.

Bij voorbaat hartelijk dank. Ferdinand.

Link to comment
Share on other sites

3 answers to this question

Recommended Posts

Bij diverse cycli is het zo geweest dat de zwaarste uitbarstingen op de Zon plaatsvinden na het zonnemaximum. Zie ook SC23 waar jaren na het maximum een enorm actieve periode aanbrak op de Zon en de gekende Halloween stormen veroorzaakte. 

Nog een mythe ontkrachten: het zonnemaximum is NIET de periode waar de uitbarstingen op de Zon het meest voorkomen of plaatsvinden! Het zonnemaximum is de periode waarbij het zonnevlekkengetal zn hoogste punt kent maar zegt dus niets over uitbarstingen op de zon. Ga maar eens naar de pagina onder Zon --> zonnecyclus waar we een grafiek hebben met het aantal uitbarstingen in relatie met de cyclus.

Dat we nu een actieve week hadden is dus niet zo bijzonder te noemen gezien in elke cyclus dit kan voorkomen. Je hebt soms maar 1 actief gebied nodig om hoge activiteit te hebben.

een protonenstorm zegt ook niets over de zonneactiviteit. Dat deze nu in deze week vrij hoog is gekomen is puur door de zware lange uitbarstingen waarbij deze plaatsvonden in zones waar we sneller deze protonen vangen. Mocht de X8 aan de andere kant op de rand plaatsgevonden hebben was de kans kleiner dat we zelfs een S3 protonenstorm zouden krijgen. Je kan ook X-klasse uitbarstingen hebben zonder protonenstorm, het hangt telkens af van de duur van de uitbarsting en waar op de Zon deze plaatsvond.

Wist je dat zelfs een uitbarsting op de achterzijde van de zon een protonenstorm kan veroorzaken? Ga even in ons archief naar 16 augustus 2001, zoals je daar ziet op de protonen grafiek was er een S2 protonenstorm zonder noemenswaardige uitbarsting aan de voorzijde. Oorzaak was een zware uitbarsting op de achterzijde met een indrukwekkende CME op lasco maar volledig op de achterzijde van de Zon.

beelden van de achterzijde van de zon zijn er niet, met uitzondering van stereo A die een deel ervan in beeld brengt. Er zijn daarnaast methodieken zoals gong die een indicatie geven van gebieden op de achterkant maar is maar vaag. Wordt dus wachten tot het terugkomt, al overleven weinig gebieden een volledige rotatie, al heb je altijd uitzonderingen ;) 

Link to comment
Share on other sites

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue. By using this site, you also agree to our Terms of Use and our Privacy Policy.