Jump to content

Zonnevlekkengebied 2673


Vancanneyt Sander

Recommended Posts

Het is lang geleden dat we nog zo'n mooie configuratie zagen van een zonnevlekkengebied. De afgelopen dagen ontwikkelde zonnevlekkengebied 2673 zich tot een zeer complexe groep en ontwikkelde het een magnetische delta structuur waardoor de kans op uitbarstingen steeds groter wordt, alsook de kans op een Aardgerichte uitbarsting.

Wie geabonneerd is op ons Twitter kanaal of op onze Push meldingen heeft al gezien dat we vandaag reeds 2 M-klasse uitbarstingen konden waarnemen met de eerste M1.27 deze ochtend om 5:49 en een tweede zopas met een sterkte van M1.5. Door de korte duur van deze uitbarstingen, is er geen coronale massa uitstoot gepaard gegaan, dus vooralsnog geen poollichtkansen in het verschiet, al kan dat snel veranderen...

2673_HMIIF.jpg2673_HMIBC.jpg

Op bovenstaande foto zien we de vlek in detail zoals op onze pagina zonnevlekkengebieden ook te bekijken is. Héél wat kleine vlekken rondom de hoofdvlekken van de groep, als we dit magnetisch gaan bekijken zien we dat enkele van deze vlekken een omgekeerde polariteit hebben ten aanzien van de andere vlekken binnen het penumbraal gebied en we dus kunnen spreken van een magnetische delta structuur die overigens vrij compact zit. Door deze magnetische configuratie zijn middelgrote uitbarstingen (M1+) zeker te verwachten, met een groeiende kans op een grote uitbarsting (M5+). 

Boeiende ontwikkelingen die we op de voet zullen volgen!

Dit topic zal worden bijgewerkt met updates rond het zonnevlekkengebied. Leden kunnen zich abonneren op dit topic en op de hoogte blijven van reacties en updates, alsook deelnemen aan deze discussie rond het gebied. 

Link to comment
Share on other sites

Het regent momenteel kleine M-klasse uitbarstingen met een grote opbouw in de achtergrondflux op zopas een middelgrote uitbarsting van M5.5 te veroorzaken. 

Eerder kregen we ook al ee melding van een radio sweep, mogelijks is er bij één van de vele M-klasse uitbarstingen een CME gepaard. Updates hierrond zullen we nog later plaatsen. Vooralsnog lijkt het erop dat de meeste uitbarstingen vrij impulsief waren maar gezien de hoge flux is niets uitgesloten.

IMG_8007.JPG

update 23h00

Bij de uitbarstingen lijkt er op basis van de eerste Dimming beelden dat er wel een aardige coronale Dimming optreed met zwakke ejecta. Een zwakke Aardgerichte CME is niet uitgesloten, latere LASCO beelden zullen uitsluitsel geven.

bij de M5.5 was een type II radio sweep gedetecteerd. Een van de kenmerken van een mogelijke CME, al wachten we op beelden om te bevestigen of ontkennen. Intussen blijft het erg onrustig met een kleine M2.8 piek als nawee van de M5.5

Link to comment
Share on other sites

Update 5 september 7:00

Zonnevlekkengebied 2673 blijft erg actief, de M-klasse uitbarstingen blijven zich opstapelen en de complexiteit van het zonnevlekkengebied blijft zeer groot. Als we het gebied terug in detail bekijken zit de magnetische delta structuur zeer compact bij de hoofdvlekken van het gebeid aan welke daardoor voor continue matige M-klasse uitbarstingen zorgt. Afgelopen nacht, in de nasleep van de M5.5 kregen we nog een impulsieve M4.5 te verwerken (waar vermoedelijk geen CME mee gepaard ging) en zopas nog een M3.24. 

2673_HMIIF-2.jpg2673_HMIBC-2.jpg

De verwachtingen dat dit gebied verder uitbarst is dan ook een zekerheid met nog meer M-klasse uitbarstingen die verwacht worden en we mogen ook voorzichtig zeggen dat een X-klasse uitbarsting tot de mogelijkheden behoort! 

Intussen zijn ook meer gegevens gekend over de M5.5 uitbarsting, meer hierover in het volgend topic:

Poollicht.be blijft de activiteiten op de voet volgen, hou dit topic en onze sociale kanalen goed in het oog!

Link to comment
Share on other sites

En toen werd het rustig - Update 5-9-2017 23:20

Een groot contrast met gisteren, of waren we net iets teveel verwend. Na een hele reeks M-klasse uitbarstingen keert de rust terug in het zonnevlekkengebied en daalde de achtergrondflux significant en bevond zich de laatste uren rond C1 niveau:

chart.jpeg

Betekend dit het einde van dit actieve gebied en van de middelzware uitbarstingen? Poollicht.be zocht het uit en keek nog eens even naar de magnetische structuur van het gebied om te kijken of er nog genoeg potentie heerst voor uitbarstingen en of het over en uit is. Maar we hebben alvast goed nieuws, het gebied is nog steeds zeer complex met meerdere delta structuren die heersen in het gebied:

Photoshop CCSchermSnapz001.jpg

De meest complexe delta structuur bevindt zich nog steeds in het centrum van het gebied waar vlekken van omgekeerde polariteit zeer compact tegen de hoofdvlekken zich bevinden, in de trailing spots bevinden zich eveneens kleine delta vlekken welke van het totaal een zeer complexe groep maakt. Door de grote van de centrale delta structuur die gesandwicht zit tegen de hoofdvlekken, zorgt ervoor dat de kansen op een zware uitbarsting reëel blijven. Ook al oogt de groep rustig, magnetisch gezien is het het helemaal niet. Spaart de groep zich voor een grote uitbarsting in plaats van vele kleintjes? De tijd zal het uitwijzen...

Link to comment
Share on other sites

Update 12:00

En ja hoor, het was stilte voor de storm! Net tijds een eclips van de GOES-15 satelliet vuurde zonnevlekkengebied 2673 een X2.2 zonnevlam af! Het is geleden van 5 mei 2015 dat we nog eens een X-klasse uitbarsting hebben mogen meemaken.

DJCCiRpW4AEyRnm.jpg

0007.jpg

Gezien het event pas plaatsvond is het nog te vroeg om te spreken van een CME, we houden dit voor latere updates eens de beelden binnen zijn. Gezien het om een langdurige uitbarsting gaat is de kans wel reëel. Naar verwachting zal de S1 klasse protonenstorm terug aanzwengelen naar S2 met kleine kans op een S3 protonenstorm

Link to comment
Share on other sites

Spannende tijden!!

Zelfs als hier geen CME bij zit is het toch een teken dat we nog niet direct in het zonneminimum zitten. Stiekem hoop ik natuurlijk dat hier wel een CME bij zit ? Nu hopen dat we deze avond een mooie poollichtkans krijgen en dat de bewolking geen roet in het eten gooit.

Edit: Nu een X9!? Klopt die data of zit er een foutje in de meetinstrumenten?

Link to comment
Share on other sites

Update 6 september 17:30

Wie dacht dat een X2 voldoende was had het goed mis. Beetje buiten de verwachtingen (normaliter gebeurt het niet zo vaak dat er zo kort op een X-klasse uitbarsting een tweede volgt) ontsproot in zonnevlekkengebied 2673 de zwaarste uitbarsting van de 24ste zonnecyclus: X9.33! Zelfs als we dit naast SC23 leggen zien we dat dit de 8ste zwaarste uitbarsting is van de 23ste en 24ste cyclus. De volledige lijst met zwaarste uitbarstingen kan je bekijken op de hoofdsite en wordt dagelijks bijgewerkt. 

21317701_1381987968582375_1350664872079651308_n.jpg

Na de piek van X9.33 daalde de x-ray straling maar verhoogde terug naar X1 en vormde zo een uitbarsting van zeer lange duur die in de nasleep nog eens piekte naar M4. Deze aparte pieken worden door de NOAA vermoedelijk allemaal gerelateerd aan de X9 en zullen niet apart vermeld worden. 

chart-2.jpeg

21272346_1382072031907302_1906292321226039363_n.jpgimage1.GIF

Door de lange duur, en zeker ook door de zwaarte van de uitbarsting, kwam er met zekerheid een CME vrij. Uit de dimming beelden (zie afbeelding) zien we een brede ejecta de ruimte ingeslingerd worden. Een type II en type IV radio sweeps werden ook onmiddellijk gedetecteerd met zeer hoge snelheid. Op de eerste stereo beelden is een grote coronale massa uitstoot te zien welke deels naar de Aarde zal gericht zijn. Als gevolg van de uitbarsting zal de protonenstorm terug aanzwengelen, een S3 sterke protonenstorm is niet uit te sluiten. 

In latere updates gaan we hier verder op in eens de LASCO beelden beschikbaar zijn

Hoe gaat het met het zonnevlekkengebied?

Het was deze ochtend al duidelijk dat het gebied enorm complex is en capabel was om een X-klasse uitbarsting te veroorzaken, toch was het gebied erg rustig, die stilte voor de grote storm werd dus doorbroken met deze X9 uitbarsting. Hoe is het gebied na deze enorme uitbarsting? Is deze nog steeds voldoende complex? We zochten het even uit:

2673_HMIIF.jpg2673_HMIBC.jpg

De enorm delta structuur blijft enorm opvallen in het gebied. Deze zit nu zeer geplet tussen twee grote vlekken van de hoofdpolariteit, dit verklaart meteen waarom we een X9 kregen. Het heeft in ieder geval de potentie om terug zware uitbarstingen (X5+) te veroorzaken. We blijven het met grote interesse verder opvolgen!

Link to comment
Share on other sites

En we gaan er uit met een knal! X8.28!!

Het was even wat rustiger en al paar dagen geen X-klasse uitbarsting meer gezien maar dit afscheid is enorm prachtig om te zien. Bij de X8.28 kwam een enorme coronale wave vrij die op de verschil beelden de helft van de Zon beslaat. Een enorme CME is dan ook zeer waarschijnlijk alsook een nieuwe protonenstorm. Gezien de brede wave is er een klein kansje dat er een flank van de CME ons nog kan raken maar zoals je weet met de positie op de rand is de kans erg klein, desalniettemin kijken we wel uit naar de beelden van LASCO en zien wat die te vertellen hebben, vast staat dat het een enorm spektakel zal zijn.

 

Link to comment
Share on other sites

Afstand aarde zo'n is ongeveer 150 mln. Km. Snelheid bij vertrek 2800 km. Per sec. Bij aankomst ong. 1000(aanname) gemiddeld dan 1900 km. /sec. 

150.000.000/1900 = 79.000 sec. 

/60 = 1300 min / 60 = 22 uur

In dat geval, als we er iets van oppikken, zou het vanaf 14:00 uur onze tijd zichtbaar moeten zijn in bijvoorbeeld. Oost Rusland) . Gezien de lengte van uitstoot, zouden wij er ook nog iets van kunnen zien (afgezien van het weer, haha). 

Denk ik juist? 

Link to comment
Share on other sites

2673 Komt er weer aan, lijkt mij. Ik zie op de SDO en stereo beelden weer flink wat activiteit links achter de zon. Net zoals die laatste X8.2 uitstoot (volgens mij was 2673 toen al rechtsachter de zon).

Ben heel nieuwsgierig of de " nieuwe" groep nog steeds zo actief, al dan niet actiever is. In ieder geval komt er ogenschijnlijk geweld aan.

latest_1024_0094.jpg

https://sdo.gsfc.nasa.gov/assets/img/latest/mpeg/latest_1024_0131.mp4

Link to comment
Share on other sites

Zonnevlekkengebied 2673 zal de geschiedenisboeken ingaan als een van de meeste actieve zonnevlekkengebieden van de huidige zonnecyclus.

27 M-klasse zonnevlammen en 4-X klasse zonnevlammen heeft deze groep op zijn CV staan waaronder de twee sterkste uitbarstingen van zonnecyclus 24: X9.3 en X8.2.

Ook hebben we afgelopen week een zware G4 geomagnetische storm gehad door een van de uitbarstingen maar het slechte weer in de Benelux gooide helaas voor velen roet in het eten.

Toch kijken we nog graag even terug naar dit gebied en dat doen we met deze video op YouTube! Geniet ervan!

 

 

1 uur terug, Ferdie zei:

2673 Komt er weer aan, lijkt mij. Ik zie op de SDO en stereo beelden weer flink wat activiteit links achter de zon. Net zoals die laatste X8.2 uitstoot (volgens mij was 2673 toen al rechtsachter de zon).

Ben heel nieuwsgierig of de " nieuwe" groep nog steeds zo actief, al dan niet actiever is. In ieder geval komt er ogenschijnlijk geweld aan.

Dat is niet 2673 in ieder geval. Het zal nog meer dan een week duren voordat 2673 terug is.

Links op STEREO A zie je 2673. Hij ziet er nog gemeen uit doordat de groep heel helder is maar dat kan net zo goed komen doordat de groep in verval is en er veel faculae rond de groep is. We weten het niet. Op SDO is niks bijzonders te zien. https://stereo-ssc.nascom.nasa.gov/browse/2017/09/15/ahead_20170915_euvi_195_512.mpg

Link to comment
Share on other sites

2673 and 2677 till 11 Sept. CME with many M flares X9. 3 - x8. 2

Then at the other, not visible side of the sun. Because of their rising activity, maybe they come Back in 11-13 days in visible part. That's 'kind of' normal. But looking at the activity of the Corona and the message that there was CME at the farsi de, give me the hope of active spots. This seems not really normal to me, as if last months before Sept. 

Link to comment
Share on other sites

Volgens mijn analyse (als leek, ahum ;)) is {2673 nu 2681}, {2674 nu 2682} en heeft 2674 zich in de vorige rotatie opgesplitst, links van hem 2679 en ik verwacht dat dat vandaag of morgen 2683 wordt. Van die laatste twee verwacht ik veel activiteit, misschien wel X klasse. Als dat over een week is, dan kunnen we wat beleven!

 

sunspots_1024_20170830.jpg

 

sunspots_1024_20170925.jpg

 

SDO_HMIIF_512.jpg

Link to comment
Share on other sites

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue. By using this site, you also agree to our Terms of Use and our Privacy Policy.