Jump to content
  • 0

Magnetisme in een zonnevlek


Peter De Meirsman

Question

1 answer to this question

Recommended Posts

In de tijd van SOHO was er voor de magnetogram enkel zwart en wit om het magnetisme te kunnen onderscheiden van de zonnevlekken, dankzij SDO kunnen we enerzijds meer detail zien door de hogere resolutie maar is het magnetogram ook danig uitgebreid met de sterkte van het magneetveld. Zwakke magneetvelden zullen ingekleurd zijn als lichtgroen/donkergroen (licht positief) en oranje/geel (licht negatief). De sterke magneetvelden en de positieve of negatieve polariteit zonnevlekken zullen als blauwe (positief) of rode (negatief) gebieden getoond worden met donkere umbrae.

In het geval van bovenstaande is dit een complex gebied Beta-Gamma met in de trailing spots een duidelijke delta vlek (vlek van omgekeerde polariteit binnen de penumbra van een andere polariteit) waardoor het de magnetische classificatie Beta-Gamma-delta draagt. 

Naar zonnevlekkengroepclassificatie zelf toe, de classificatie naar Malde, gebruiken je best de tabel en afbeelding in het help artikel (klikken op het vraagtekentje naast "klasse vlek"). De groep wordt dan beoordeeld op basis van drie parameters: configuratie van de groep (hier duidelijk E), hoe de grootste vlek er uit ziet (hier duidelijk een K), en de verdeling van de vlekken in het gebied (hier duidelijk C) waardoor het gebied een EKC classificatie draagt.

Link to comment
Share on other sites

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue. By using this site, you also agree to our Terms of Use and our Privacy Policy.