Jump to content

Poollichtkans 31/12/2015 - 01/01/2016


Recommended Posts

post-94-0-70075000-1390048510.jpg


Samenvatting zonneactiviteit

Een kort poollichtkansen topic vandaag omdat dit toch een vrij onverwachte kans is na de zwakke impact! Op 28 december vond er een M1.8 zonnevlam plaats op de Zon die een gedeeltelijke halo coronale massa uitstoot richting de Aarde stuurde. Een echte goede poollicht kans leek er niet in te zitten en dus stuurde wij geen waarschuwing de wereld in om onnodige teleurstelling te voorkomen.

Synopsis poollichtkans

Afgelopen nacht kwam de plasma wolk aan en al met al was de impact vrij zwak. Nu zijn we ongeveer 18 uur verder en zien we een intressante ontwikkeling. De totale sterkte van het IMF (Bt) kruipt nu langzaam omhoog en de richting van het IMF (Bz) zinkt steeds dieper weg, ondertussen naar de -16nT wat prima nieuws is voor poollicht!

Als deze waardes langdurig aanhouden (en wij denken dat dit mogelijk is) zou er de komende uren een matige G2 geomagnetische storm kunnen onstaan wat voldoende is voor fotografisch poollicht (poollicht zichtbaar met een DSLR) in het noorden van Nederland. Het is afwachten of de storm sterken kan worden dan Kp6 (G2) dus voorlopig is dit een kans voor de echte die hards die met hun cameras hun geluk willen beproeven. Hou zeker de data goed in de gaten om te zien of er kans is op een sterkere storm de komende uren!

Zoals gewoonlijk willen we de aandacht erop vestigen dat als je erop uit gaat ervoor zorgt dat je een vrij zicht hebt aan de noordelijke horizon met zo min mogelijk lichtvervuiling. Wie foto's neemt en poollicht weet vast te leggen nodigen we uit om deze te uploaden in onze gallerij en in dit topic te posten. Veel succes!

De admins van Poollicht.be zijn Sander Vancanneyt en Marcel de Bont en we wensen u een fijne jaarwisseling.

PS.: Wegens de verwachte bezoekersdrukte kan het zijn dat we er terug uitvallen, we hopen dat dit niet gebeurt.
Doneer en steun dit project zodoende we kunnen investeren in zwaardere servers om jullie de beste surfervaring te geven en we online blijven bij grote gebeurtenissen

Link to comment
Share on other sites

Guest WSHallum

Heb net, om 22:10, poollicht kunnen fotograferen. Omstandigheden moeilijk, omdat er al regelmatig vuurwerk wordt afgestoken.
 Foto is gemaakt direct achter huis in Hallum.

IMG_8057.JPG

Link to comment
Share on other sites

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue. By using this site, you also agree to our Terms of Use and our Privacy Policy.